KLOKE HODER: Her i Forskningsparken i Oslo, i tilknytning til Universitetet, er det meningen at mye av framtiden skal skapes og utvikles.

Foto

OsloTech

Norske gründere på vei opp

Publisert: 21. juli 2017 kl 10.23
Oppdatert: 21. januar 2019 kl 09.27

Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN) har tatt tempen på gründermiljøet i Norge. Og konklusjonen derfra er: den er definitivt stigende.

– Jobben som gjøres, bærer virkelig frukter. Det har skjedd utrolig mye bra på innovasjonssiden, sier daglig leder Daniel Ras-Vidal. Nylig la FIN fram rapporten #InnovateNOR over de siste fem årenes utvikling. Den inkluderer suksesshistorier som perler på en snor.

Berettiget skryteliste

«Skrytelisten» er lang og optimismen berettiget da Abelia-foreningen for første gang la fram sin oversikt over det som rører seg blant norske gründere. Verdiskapning og arbeidsplasser står i sentrum, og tallene lover godt:

  • Antall startups (oppstartbedrifter) de 4-5 siste årene er blitt doblet
  • Inkubatorselskapene omsatte i 2015 for 2,7 milliarder kroner. Det er en firedobling siden 2012
  • Investeringene i inkubatorer – som bidrar til å utvikle innovasjonsselskaper i en tidlig – fase er blitt mer enn doblet det siste året
  • Også investeringene i forskningsbaserte gründerselskaper har vokst kraftig siden 2012. Totalt er det blitt investert 1,1 milliarder kroner i 2016
  • Én offentlig krone utløste tre private i investeringer

Norske oppfinnere ligger riktignok fortsatt et stykke bak sine nordiske kolleger, men de haler definitivt inn på.

– Vi skal fortsatt leve av oljen i årene framover, men vi må ubønnhørlig bli bedre på andre områder. Bedriftene våre viser at det er mulig, sa Daniel Ras-Vidal da han presenterte rapporten, sammen med OsloTech AS (som driver Forskningsparken i Oslo) og inkubatorselskapet StartupLab.

Saken fortsetter under annonsen

Les mer om innovasjon: 

– Dette er Norges framtid

Foto

TEP-MÅLER: Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN) har tatt tempen på gründermiljøet i Norge. Og konklusjonen derfra er: – Den er definitivt stigende, sier daglig leder Daniel Ras-Vidal. Foto: Heidi Widerøe.

Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN) representerer 33 medlemsbedrifter med rundt 300 medarbeidere og 1 milliard i omsetning. Hvert år utvikles mellom 1.400 og 1.500 oppstartbedrifter i deres teknologioverføringskontorer og inkubatorer. Så, ja, det spir og gror i gründermiljøet, ikke bare i Oslo, men over hele landet.

I sin rapport omtaler FIN en rekke suksessbedrifter innenfor den maritime sektoren, helse, industri/energi, det grønne skiftet og teknologien. Bedrifter som Elliptic Lab, Huddlestock, Kahoot, Geno, Shoreline, Spinchip Diagnostics, Oncoinvent, Seram Coatings og Cardinor har allerede gjort seg bemerket, også internasjonalt.

Listen over vellykkede gründer som har kommet seg over den vanskelige oppstartsfasen, er behagelig lang. Og den skal bli lengre, lover Daniel Ras-Vidal.

Saken fortsetter under annonsen

Suksessformel: Ideer + talent + kapital

Administrerende direktør i Oslotech, Karl-Christian Agerup,  leder det lokomotivet som driver og drifter Forskningsparken i Oslo. Han forsøker å se inn i «glasskula» for å spå parkens utvikling i løpet av de neste fem årene.

Forskningsparken er et senter for verdiskapning og kommersialisering av forskning. Mer enn 200 små og store bedrifter, forskningsgrupper og institutter har tilhold i Forskningsparken, hvor de driver nærings- og FoU-virksomhet innen blant annet bioteknologi og kjemi, medisin og helseteknologi, IKT, materialforskning, elektronikk og miljø- og samfunnsforskning.

– Ideer, talent og kapital er suksessoppskriften for å lykkes som gründer, komme seg gjennom den krevende oppstartfasen for så å kunne høste av innsatsen. Vårt motto er at samarbeid skjer når du sitter nær andre, forklarer Agerup og viser til at klyngedannelse svært ofte får det beste ut av hver deltaker - med innovasjon av salgbare produkter som resultat.

– Holdt på som Duracell-kaniner

Foto

DRIV: Administrerende direktør i Karl-Christian Agerup leder Oslotech, som driver og drifter Forskningsparken i Oslo. Foto: OsloTech

– Vi manglet kapital da vi startet opp, og gjør det for så vidt fortsatt, men jobber hardt med å tiltrekke oss nye investeringer, poengterer Oslotech-direktøren.

Saken fortsetter under annonsen

Han har ambisjonen er å bringe «næringsliv til campus» –  og at Forskningsparken blir en enda større «mixmaster» slik han uttrykker det. En blanding av kreative mennesker som skaper verdier – og arbeidsplasser.

- Vi har holdt på som Duracell-kaniner, helt siden oppstarten. Trykket i Forskningsparken er blitt mye større de siste årene. Folk strømmer til, slår Karl-Christian Agerup fast.

Og han har satt seg «hårete mål» på vegne av Olsotech og det norske gründermiljøet. Per i dag er det 150 oppstartbedrifter i parken. Innen 2022 skal dette tallet være doblet. Det skal være 150 små og mellomstore bedrifter, tre-fire inkubatorer og fire-fem kapitalmiljøer knyttet til parken på Blindern. Helt urealistisk ser det ikke ut til å være:

– Men vi trenger hjelp til å få det til, understreker Agerup.

Oslotech har måttet lære en del, innrømmer han. For eksempel at den største verdien av å sitte sammen, kommer fra menneskene rundt deg, at du må dele kunnskap og erfaring, og at du som gründer må fokusere på tid.

Et blikk rundt i Forskningsparken viser at de har tatt det innover seg.

«Dødens dal» blir arbeidsplass-skaper

Saken fortsetter under annonsen

Alexander Woxen, gründer, direktør og partner i StartupLabs, slår også fast at det norske gründermiljøet er i en rivende utvikling.

– For bare fem-seks år siden var medieinntrykket at entrepreneurskap er lik dødens dal, sier Woxen.

Men slik er det ikke lenger. I dag forvalter StartupLabs rundt 100 millioner kroner i kapital og har hjulpet 200 gründerspirer med både oppstartmidler, nettverk og kunnskap. To tredjedeler av dem har endt opp i bedrifter som lever videre. Og det er blitt skapt 1.100 arbeidsplasser de fem siste årene, understreket direktøren.

Og enda viktigere: StartupLabs huser nå 350 gründere fra 29 land. Definitivt et internasjonalt miljø som skyter fart. Men det kunne vært flere kvinner (for tiden 19 prosent) som vil være med.

Vi har holdt på som ­Duracell-
kaniner, helt siden opp­starten. Trykket i Forskningsparken er blitt mye større de siste årene

Fra ikke-kult til trendy

Gründermiljøet, og offentlighetens oppfatning av det, har tydeligvis endret seg i løpt av forholdsvis kort tid, skal vi tro Soheil Dabestani fra Diffia (Digital Helse):

Saken fortsetter under annonsen

– For fem år siden var det ikke kult å være gründer. Nå er det trendy, sier svensken som sammen med «oppfinnerkollega» og lege Petter Risøe har greid seg fint gjennom bedriftens første fase.

De to har utviklet en app for leger og sykepleier som skal gjøre helsehverdagen mer effektiv for dem.

Abelias happening kunne vært enda mer vellykket hvis noen politikere fra stortingskomiteene hadde fulgt invitasjonen av daglig leder i Abelias forening for innovasjonsselskaper, Daniel Ras-Vidal. Han hadde planlagt et «omvendt» panel hvor gründere kunne stille spørsmål til politikere, men de dukket aldri opp. Om det skyldes at Stortinget offisielt hadde tatt sommerferie, vites ikke.

Fakta om #InnovateNOR og Forsknings-parken
søn 20.02.2022 23:47

Kampanjen #InnovateNOR består av rapporten ved samme navn og en nyopprettet nettside: www.innovatenor.no. #InnovateNOR samler de beste eksemplene på hvordan innovative oppstartselskaper og kommersialisering av forskning kan «bidra til nye, norske vinnere» som det er formulert på nettsiden.

Her finner du også historier om en rekke suksessbedrifter som har lykkes, både nasjonalt og internasjonalt. Det er meningen at nettsiden skal brukes aktivt, både av gründere og dem som har lyst til å bli det.

Abelia-foreningen for innovasjonsselskaper i Norge oppfordrer gründerspirer til å bruke #InnovateNOR for å dele sine suksesshistorier i sosiale medier. Alt som deles under denne emneknaggen, vil også vises på nettsiden.

Driftsselskapet til Forskningsparken på Blindern er Oslotech som satt i gang StartupLab for seks år siden. Oslotech eier fortsatt en tredjedel av «oppstartslaboratoriet». Oslotech var også en av dem som sørget for at bedriftsklyngen Oslo Medtech flyttet inn i parken.

I fjor startet Oslotech helseinkubatoren Aleap, ammen med Oslo Medtech og Inven2, kommersialiseringsselskapet som eies av Universitetet i Oslo (UiO) og Helse Sør-Øst.