Norge best på e-faktura
Det kommer fram i rapporten Global Billentis Market Report, som beskriver fremtidige globale trender innen elektronisk fakturering. Rapporten er utarbeidet av rådgivningsselskapet OpusCapita.
I rapporten kommer det frem at Norge er en leder når det gjelder det digitalt skifte innen fakturering og økonomistyring. Sammen med de andre nordiske landene – og faktisk store deler av Latin-Amerika – er Norge blant de fremst når det gjelder bruk av e-fakturering.
Som undersøkelsen viser, ligger Norge langt fremme når det gjelder digitalisering
Norge i front
Ifølge Billentis Market Report vil antall elektroniske fakturaer øke opp til et minimum på 36 milliarder i hele verden i 2017. Den årlige veksten på e-fakturaer er 10-20 prosent, noe som innebærer at størrelsen på det globale e-faktureringsmarkedet vil øke kraftig i de kommende årene, og nå en verdi på 16,1 milliarder euro i 2024, som er en betydelig økning fra dagens 3,3 milliarder euro.
Men det er fortsatt en vei å gå.
Ifølge Billentis-rapporten blir 90 prosent av alle fakturaer over hele verden fortsatt behandlet manuelt, og mengden av repetitive og tidkrevende oppgaver i fakturabehandling er høy, heter det.
– En god digital transformasjon krever en helhetlig tilnærming hos organisasjoner. Vi har sett at denne trenden blir sterkere år etter år. E-fakturering er en viktig faktor i automatisering av leverandørgjeld og kundefordringer, sier Patrik Sallner, CEO, OpusCapita, i en pressemelding.
Offentlig sektor går foran
Billentis-rapporten fastslår at offentlige sektor har overtatt førersetet for bruk av e-fakturering og digitalisering av blant annet forretnings-, finans-, handels- og logistikkdokumenter. Over 300.000 offentlige etater i EU-medlemsland vil fra slutten av 2018 eller 2019 være forpliktet til å støtte den nye europeiske normen for elektronisk fakturering, prosessering av e-fakturaer og endring av visse anskaffelsesprosesser mot elektroniske prosedyrer.
– Disse initiativene for e-fakturering påvirker leverandørene i den offentlige sektoren, og ber nesten alle organisasjoner om å ta grep. Som undersøkelsen viser, ligger Norge langt fremme når det gjelder digitalisering, men vi har fortsatt en vei å gå, både i det offentlige og det private, sier Matts Ek, head of business network portal i OpusCapita.