Foto
Freeimages / Martin Vang

Marin forskning øker sterkt

Publisert: 26. april 2017 kl 08.46
Oppdatert: 26. april 2017 kl 08.50

Med en innsats på 4,7 milliarder kroner utgjorde marin forskning i 2015 vel åtte prosent av Norges samlede forskningsinnsats. Mens den totale forskningsinnsatsen hadde en årlig realvekst på 5,5 prosent fra 2013 til 2015, var veksten til marin FoU vel 10 prosent i denne perioden. Det er særlig næringslivets innsats som har økt. Her har det vært en årlig realvekst de siste to årene på ca. 30 prosent. Næringslivet finansierte i 2015 marin forskning og utvikling for mer enn 1,7 milliarder kroner, skriver Forskningsrådet i en pressemelding. 

Foto
Utgifter til marin FoU fra 1999 til 2015 (Millioner kroner, faste 2010-priser). Kilde: NIFU

 

Havbruksforskning i vekst

Det er først og fremst innenfor havbruksforskning at næringslivets innsats har økt. Av de 2,3 milliarder kroner som ble rapportert inn på havbruksforskning, finansierte næringslivet mer enn halvparten, dvs. vel 1,2 milliarder.

Innenfor havbruksforskning er det spesielt stor innsats på temaene Helse, sykdom og Fôr, fôrressurser, ernæring, der det ble brukt nærmere en milliard kroner. Det var også betydelig innsats på temaet Teknologi og utstyr, der ressursinnsatsen var mer enn fordoblet sammenliknet med 2013.

Tar problemene på alvor

Saken fortsetter under annonsen

– Norge skal bli best på hav! Med store havområder som er rike på biologiske ressurser, verdensledende selskaper og ledende forskningsmiljøer, har Norge de beste forutsetninger for å øke verdiskapingen fra havet. Og det er nettopp forskning som er nøkkelen til å låse opp potensialet. Havbruksnæringen har mange utfordringer, og særlig lakselusa er krevende. Når næringa øker forskningsinnsatsen, viser det at problemene blir tatt på alvor, sier fiskeriminister Per Sandberg.

 – Regjeringen satser på de blå næringene. Mulighetene som ligger i havet skal skape nye, trygge arbeidsplasser. Og det er fantastiske nyheter at antallet sysselsatte i faglige stillinger i næringslivet ble fordoblet til 1200 personer i perioden 2013 til 2015, sier Sandberg.

Foto
Utgifter til havbruksforskning fordelt på tema (2015, Millioner kroner). Kilde: NIFU

 

Prioritert forskningsområde

– Oppmerksomheten om havets betydning er økende både i Norge og globalt, og behovet for kunnskap er stort.  Vi har en sterk internasjonal posisjon på dette området, sier Forskningsrådets administrerende direktør John-Arne Røttingen.

Marin forskning er sentral i flere planer og strategier som regjeringen har lagt fram i det siste. Regjeringens masterplan for marin forskning skal stimulere til mer innovasjon og økt verdiskaping fra marine næringer. Også i Regjeringens nye havstrategi og den nye stortingsmeldingen om hav i utenriks- og utviklingspolitikken legges det vekt på at den marine forskningsinnsatsen er viktig for å realisere regjeringens ambisjon om å bli verdens fremste havnasjon. Marin forskning er også sentral i regjeringens bioøkonomistrategi, der mer effektiv og bærekraftig utnyttelse av biologiske ressurser er et av målene.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er stort behov for marin forskning framover, og regjeringens prioriteringer på dette feltet viser vilje til å satse videre, sier Røttingen.

Tre analyser samtidig

Denne våren kommer også NIFUs kartlegginger av ressurser til FoU på områdene landbruk og mat og bioteknologi. Sammen med marin og havbruk er disse områdene sentrale i bioøkonomien.

Foto
Ressursinnsats 2015 til forskning og utvikling innenfor de tre tematiske områdene bioteknologi, landbruk og mat, marin og havbruk (Millioner kroner). Kilde: NIFU

Forskningsrådet ser disse tematiske områdene i et helhetlig og tverrfaglig perspektiv.
– Kunnskapsgrunnlaget for god ressursutnyttelse står helt sentralt i Forskningsrådets satsing på bioøkonomi og i vårt bidrag til å realisere FNs bærekraftsmål, sier John-Arne Røttingen.

 

 

Saken fortsetter under annonsen