Ungdom lider i økende grad av psykiske problemer som sosial isolasjon, angst, spiseforstyrrelser, seksuelle problemer, depresjon, selvskading og selvmordstanker.

Foto

Dreamstime. 

Kunstig intelligens

Robot skal hjelpe ungdom med psykiske problemer

Publisert: 16. mars 2017 kl 13.36
Oppdatert: 16. mars 2017 kl 13.43

Teknologien som skal brukes i den nye kommunikasjonstjenesten kalles for «chatbot». Disse systemene er basert på at roboter besvarer spørsmål innenfor et bestemt tema, skriver forskningsnettstedet Gemini

– Vi må lære å forstå ungdommenes behov, men også ulike grupper av ungdommer. Sannsynligvis er det forskjell både mellom kjønn, alder og kanskje mellom øst og vest. Det betyr blant annet at chatboten må ha evne til å tilpasse seg hvem den snakker med, sier seniorforsker Petter Bae Brandtzæg i SINTEF.

Han står bak ideen til prosjektet SOCIAL HEALTH BOTS.

Nylig fikk SINTEF 13 millioner i støtte av Forskningsrådet for å realisere ideen om en chatbot for ungdom. Oslo Universitetssykehus og Universitetet i Oslo, som skal bidra med å sikre innholdet og Universitetet i Agder, som har spesialisert seg på kunstig intelligens.

Barne-ungdoms- og familiedirektoratet er med som dataleverandør med tjenesten Ung.no.

Seksuelle problemer og depresjon

Saken fortsetter under annonsen

Målet med prosjektet er å etablere ny kunnskap som trengs for å gi bedre og mer effektive informasjon for ungdom (alder 16-26 år) om psykisk helse gjennom smart bruk av online chatbots.

Norske og internasjonale studier viser at ungdom i økende grad lider av psykiske problemer som sosial isolasjon, angst, spiseforstyrrelser, seksuelle problemer, depresjon, selvskading og selvmordstanker.

Chatboten må ha evne til å tilpasse seg hvem den snakker med

– Men det ligger store og viktige forskningsutfordringer i hvordan kunstig intelligens kan kommunisere med mennesker på en god måte, særlig om sensitive tema som psykisk helse, sier Brandtzæg.

Inspirasjonen til chatbot-ideen fikk han fordi flere og flere ungdommer bruker Messenger og sosiale medier for å orientere seg.

Raske svar er viktig

Barneombud Anne Lindboe syns det er viktig SINTEF og Forskningsrådet prioriterer å bruke tid og penger på å utvikle chatbot-tjenester for unge.

Saken fortsetter under annonsen

– Raske svar er viktig for denne gruppa, så det er bra med en spørretjeneste som gir umiddelbart svar på det ungdommene lurer på uansett tid på døgnet. Det er også veldig positivt at det legges vekt på godt, kvalitetssikret innhold, sier Lindboe.

Men hun understreker at det også vil være en rekke situasjoner der barna trenger å snakke med en person som er tilstede, for eksempel hvis ting er utrygt hjemme. Derfor er det også viktig at vi fortsetter å prioritere tilbud som Alarmtelefonen, der barn og unge i krise kan få snakke med en voksen.