Skjeldne metaller

Støvsuger markedet for råvarer i påvente av elbil-revolusjon

Publisert: 23. februar 2017 kl 22.30
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

Financial Times skriver at det foregår en storstilt kamp om verdens gjenstående reserver av kobolt som er en viktig bestanddel i litium-ion-batterier.

Tesla og en rekke andre bilfabrikanter har kastet seg inn i kappløpet om de knappe materialene. Men det har også en rekke fond som spekulerer i at prisen på kobolt kommer til å gå i været.

Ifølge avisen har Pala Investments og Shanghai Chaos i tillegg til noen flere fond til sammen har kjøpt opp 6000 tonn kobolt til en verdi av 280 millioner dollar, noe som tilsvarer 17 prosent av den totale produksjonen i 2016.

For Tesla og Panasonic, som er helt i startgropen med arbeidet på sin enorme batterifabrikk, er det viktig å sikre seg tilgang på materialet.

Blaafarveværket

I Norge er kobolt mest kjent gjennom farving av glass og da særlig Blaafarveværket på Modum, men koboltforbindelser som blått fargepigment i glass og keramikk går flere tusen år tilbake.

Både i gamle Egypt og Persia finnes det tilfeller av skulpturer og smykker med kobolt. I vår tid er det først og fremst grunnstoffets evne til å forbedre litium-ion-batterier som gir det verdi. Men som legering i stål kan det også øke slitestyrken.

Saken fortsetter under annonsen

Kobolt er et relativt skjeldent metall som utgjør kun 0,001 prosent av jordskorpens sammensetning. Det er derfor dyrere enn sølv.

Nikkelverket i Kristiansand, som i dag er eid av det internasjonale råvarekonsernet Glencore, produserte i 2015 om lag 3117 tonn kobolt.

Siden november har prisen på kobolt økt med mer enn 50 prosent.