– Store muligheter for å utvikle ansatte i startup-miljøene
Enten har disse menneskene hvert sitt kontor der oppstartsbedriften sitter eller så befinner de seg i det åpne kontorlandskapet.
Selv om folkene er oppslukt i sine egne prosjekter og nyoppstartede firmaer, finner de likevel tid til å mingle og utveksle erfaringer og kunnskap sammen med de andre bedriftene på huset.
Velkommen til Tøyen Startup Village (TSV). I dag jobber nesten 50 hardtarbeidende personer til alle døgnets tider for å realisere bedriftsdrømmen.
Panikkangst
Selve ideen om landsbyen ble klekket da Innovasjon Norge sjef Anita Krohn Traaseth lanserte «drømmeløftet» i sin innovasjonstale i 2015. Hun fikk støtte fra Heidi Arnesen Austlid og Fredrik Syversen i IKT-Norge og det var slik reisen først startet.
Prosjektet fikk en million kroner fra regionale innovasjonsmidler som ble brukt til utredninger, konseptutvikling og analyse. I dag er TSV eid 100 prosent av IKT Norge.
For ett år siden ble Beathe Due ansatt som daglig leder for operasjonen. Hun kom fra stillingen som dekan for Avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold og har jobbet med teknologi og menneskerelasjoner i 17 år og har en doktorgrad i medier og kommunikasjon.
Jeg våkner med panikkangst hver søndag klokka 04.00
– Jeg våkner med panikkangst hver søndag klokka 04.00. Det slår ikke feil, sier Due mens hun viser vei inn i lokalene som ligger et steinkast fra Tøyen T-banestasjon.
På nattbordet hennes ligger det en notatbok som hun i de tidligste morgentimer begynner å skrible ned alle tingene hun må huske på den kommune uken.
– Du får ikke dette til å gå rundt ved å jobbe 37,5 timer i uken. Det er umulig. Det gått litt i ball og det går litt i styr. Jeg syns vi har fått til mye. Noen humper på veien er det alltid. Så må man bare ikke la seg overvelde av de humpene, sier Due.
Koding for Kidza
Kafeen utenfor bygget fungerer som både resepsjon, møteplass, café, scene og arena for ulike arrangementet. Her jobber tre ansatte, samt et par frilansere som hjelper til med driften av landsbyen.
– Jeg har ikke råd til å ansette noen flere faste enda. Vi bygger et sterkt team for å få det til å gå rundt. Alle er fleksible og tilpasser seg, sier Due.
Selv om Tøyen Startup Village fremdeles er i startfasen, har konseptet bidratt til å skape flere arbeidsplasser i den fattige bydelen. Til høsten får de ta i bruk enda større areal i 2. etasjen, noe bedriftene som har begynt å vokse jubler for.
I tillegg til bedriftene, arrangerer TSV en rekke arrangementer for å få økonomien til å gå rundt. Flere fra TSV hjelper til med Koding for Kidza som Biblio på Tøyen arrangerer hver tirsdag. Scenen på kafeen blir også brukt til å fremme nye talenter. De arrangerer også fag- og kulturkvelder der eksempelvis eldre kan lære seg enkle teknologiske grep som å opprette en epostkonto.
Gode hjelpere
De samarbeider også med det lokale biblioteket om å få spennende foredragsholdere til Tøyen. Konferanserommet, som er en del av TSV, blir også leid ut til konferanser og seminar.
– Tøyen Startup Village har vært en veldig spennende utfordring som jeg ville ha. Vi er en startup for startups og når man er fattig, må man gjøre smarte løsninger.
Eiendomsselskapet Entra leier ut deler av bygget til TSV og var fleksible og pusset opp mens start-up bedriftene satt i bygget. Landsbyen har totalt tre år på seg til å komme seg opp på markedsverdi.
– Entra ser på oss som en spennende pilot for ny bruk av næringslokaler. Det har vært en dugnadsånd hele veien. Vi har mange gode hjelpere. Folk krever ikke, de er med på å bidra. Nå må vi snart stå på egne bein, men vi skal klare det, sier Due bestemt.
Folk krever ikke, de er med på å bidra
Telia sørger for at alle oppstartsbedriftene har nettilgang og bruker til gjengjeld kontorlokalene når de trenger å komme seg bort fra mas og møter på hovedkontoret for å jobbe stille i fred - og for å hente inspirasjon fra gründermiljøet. Landsbyen har også arvet alle møblene sine fra Schibsted Vekst som flyttet fra Postkontoret til Tøyen.
– Det er absolutt et pluss å komme seg ut av kontorene og vekk fra e-poster og forstyrrelser. Dersom man skulle gjort det samme på kontorene i Nydalen så ville man forsvunnet ut i plutselige hastemøter og blitt veldig distrahert. I tillegg får vi nye impulser, få snakke med nye mennesker og få litt av den startup-viben. Nå er det flere og flere store bedrifter som gjør nettopp dette her – teamer up med startup miljøer og bruker andre lokale rundt om kring slik at de får følelsen av at de er i en startup og fokusere på det du har bestemt deg for, sier Iselin Kornli, fra Telia.
Alle de som leier en kontorplass på Tøyen Startup Village må bruke litt av sin fritid på lokalsamfunnet. Noen perioder er hektiske for de fleste, men alle er bevisste på at de er i en bydel som ikke bare består av arbeidsplasser, men også er et bomiljø.
– Jeg tror det skjer noe med mennesker når man er på en reise sammen der man ikke helt vet hva som blir resultatet. Men alle de som har vært med fra starten av har vært med å prege kulturen vi i dag har, sier Due.
Inkompetanse og frykt
I store selskaper sitter du ofte på et kontor sammen med en avdeling som har omtrent samme fagutdanning som deg. Det er et trygt A4-miljø. Men med omstilling, digitalisering og endring er det å komme seg ut av komfortsonen blitt enda viktigere enn før.
– Jeg vil at etablerte bedrifter skal komme til oss å hente inspirasjon, jobbe litt som oss, skape kultur på tvers av avdelinger, møte nye mennesker og bli kjent med nye fagområder, sier Due som mener store bedrifter må tenke nytt i forhold til hvem de er for hvem.
Hun forklarer at det er så mange lag med ledere og mellomledere i de største bedriftene.
– Kom dere ut og ikke vær redd for at du ikke skal lykkes. Jeg ønsker at flere av de etablerte ser mulighetene som finnes i oppstartsmiløer som Tøyen Startup Village og andre kan tilby. Det tror jeg ville ha satt i gang omstillingsprosesser, gitt dem litt inspirasjon og kanskje bruke det for å utvikle ansatte, sier hun.
Due peker på at selv om etablerte bedrifter har mange flinke ansatte som vil skape endring, blir de ofte holdt nede av en organisasjonsstruktur som er basert på at man er redd for å feile.
– Bedriftsledere sier ofte at de ønsker å omstille seg, men så er det litt inkompetanse og mye frykt fra mellomledernivå som hindrer disse endringen. Her handler det ikke om alder, understreker hun.
Hennes anbefaling er å sende en gruppe ansatte til en startup hub i tre måneder for å teste og finne ut om dette er noe for deres bedrift.
– Funker det, er det bare å kjøre på, funker det ikke, er det verdt forsøket. Tøyen Startup Village er perfekt for å teste ut om et produkt eller en ide er levedyktig eller ikke. Da unngår man disse lange prosessene med to- og tre årsplaner. Verden går mye fortere og det er så mye mer uforutsigbarhet i dag enn tidligere.
Mikser bransjer
Menneskene som i dag holder til på TSV spriker fra de helt ferske til de godt voksne med lang erfaring og som er etablerte. Det er både de med lang fartstid som har startet selskaper før og de som starter noe for første gang.
Høyskolen i Oslo og Akershus er en av aktørene som leier kontor på TSV. Her kan studenter sitte og jobbe i fred og ro med studiene sine, samtidig som de kan hente innspill fra de nyetablerte bedriftene.
En av studentene har i ett år jobbet med en bacheloroppgave om vertikale sykkelstativ for å skape mer plass i bylandskapet.
– Hvis denne studenten nå får kjørt en pilot, kunne han kanskje ha masseprodusert konseptet i stedet for at oppgaven blir glemt og han får seg en konsulentjobb. Ideen kunne hjulpet med å spare mye areal i en by som Oslo, sier Due.
Det er absolutt et pluss å komme seg ut av kontorene og vekk fra e-poster og forstyrrelser
I et annet hjørne av lokalet har en dokumentarskaper har teamet up med en VR-entusiast for å lage en dokumentarfilm om barn med autisme – der hvem som helst som tar på seg VR-brillene kan føle og oppleve hvordan et barn med denne diagnosen opplever hverdagen.
– Her kommer to mennesker med ulike fagbakgrunn sammen for å skape en helt ny opplevelse og ide, sier Due.
På Tøyen jobbes det også med sosialt entreprenørskap og hvordan enkeltmennesker i større grad kan bidra til å opprettholde velferdstjenestene i Norge.
Bidra til velferden
Gjengen bak plattformen NYBY samarbeider med flere bydeler i Oslo for å tilby arbeid og tjenester til folk. De jobber med et eldrehjem der det bor mange oppegående mennesker med lang yrkeserfaring som kjeder seg. Noen sitter de i rullestol og tror ikke de har noe å bidra med. Men så viser det seg at de er kjempeflinke og kan hjelpe ungdom, drive mentortrening til startup selskaper.
– Det kan være studenter som trenger å tjene litt penger og som kan gå på tur med eldre. Ensomme eldre kan bli bonusbesteforeldre for enslige småbarnsforeldre. Det er ikke en person som tjener – det går tilbake til alle og er med på å opprettholde velferdstjenester. Dette handler om mestringsfølelse og kunne gi tilbake til samfunnet. Det er mange spreke besteforeldre som kan være reserveforeldre, forklarer Due.
Startup bedriften Too Good to Go har allerede blitt lastet ned 250.000 ganger, har 403 tilbydere og trenger i dag flere kafeer, kantiner og restauranter i kampen mot å redusere matsvinn.
– Disse stedene kaster utrolig mye mat, men om man legger det inn i denne appen her, kan du få litt penger for det og noen vil komme og hente maten. Du får penger for den maten du ellers ville ha kastet, Due.
Så langt har selskapet reddet 242.000 porsjoner med mat. Det har tilsammen spart klimaet for 484 tonn CO2.
– Hvem som helst kan lage en app, men man må tenke på problemet man løser, sier Due.
Utveksling
De som var involvert fra starten har tatt utgangspunkt i Hackney i London, som har vært en fattig bydel, men som har fått det til å vokse opp startup bedrifter. Charles Armstrong som har vært med å bygge The Trampery i London har vært en viktig støttespiller, det samme har Einar Kleppe Holte som laget en stedsanalyse av området.
Hvert hode som jobber på TSV betaler 2.500 kroner i månedsleie.
– Kunsten er å holde leieprisen til de som jobber her så lave som mulig. Ikke alle bedriftene har vekstpotensialet, men det er snakk om miljø som kan bygges ut. Noen av de ansatte i oppstartsbedriftene har jobb på dagtid og kommer hit på kveldstid og i helgene for å jobbe med sine egne produkter. Her kommer ofte folk klokka fem, sier Due.
Noen av møterommene er oppkalt etter andre coworking-spaces ute i verden fordi TSV ønsker å samarbeide internasjonalt. I dag er det to personer som har vært på utveksling i Berlin på Betahaus. En har vært på The Trampery i London.
– Det viktigste med det samarbeidet er at de som sitter her også kommer seg ut av komfortsonen og jeg blir veldig glad den dagen noen bare dukker opp på døra fra Betahaus eller The Trampery og sier hei, kan jeg sitte her en uke.
Mange av gründerne på Tøyen skulle gjerne ønske de kunne jobbe og bo en periode i Berlin. Startup-miljøet der er derimot veldig annerledes sammenlignet med den amerikanske tankegangen som preger Norge: det er lov å gå på trynet.
– I Tyskland derimot kan man ikke feile. Er du tysk og redd forå feile, kan det norske markedet være veldig spennende prøvemarked. Her er det kjøpsvilje, folk tør å prøve digitale tjenester, det er et godt testmarked. Så kan man lett finne ut om man ønsker å gå videre med produktet.
Suksesshistorien
Allerede har TSV en suksesshistorie å slå i bordet med. Oppstartselskapet, som opprinnelig kommer fra Stavanger, Zaptek, har tatt steget ut av landsbyen og ut i den store verden.
De laget en ladeløsning for elbiler som du kan ha i borettslag og sameier. Det er en mobil lader som man bare setter inn i bilen.
– Jeg anbefalte dem å dra på en pitch-konferanse som Telenor hadde i høst. De endte opp med å vinne hele greia og fikk da kontorplasser ute på Fornebu, sier Due.
I tillegg har TSV et par andre spennende selskaper som har vokst fra 2 til over 9 ansatte på den korte tiden de har levd i landsbyen.
Due forklarer at det også er bedrifter som hun ønsker å holde på litt lengre.
– Jeg håper de vokser seg ut av oss til slutt, men at de kan få seg næringslokaler i nærheten slik at vi kan møtes. Man blir glad i dem og føler en viss morskjærlighet overfor dem.
Det er ofte utfordrende å stå på egne ben når man vokser raskt som bedrift. Derfor mener Due det er viktig å holde en fot i økosystemet, nettverket og fagmiljøet som de prøver å bygge opp på Tøyen.
– På denne måten blir bedriftene ikke sluppet helt fri – man kan fortsatt komme hjem til mamma på søndagsmiddag. Vi kan ikke klippe strengen med en gang. Det er en veldig kritisk fase for en bedrift å gå fra å være to personer til å kommunisere tydelig og bygge en kultur. Det er en spennende fase. Vi ønsker at bedriftene her skal vokse og skape verdier. Vi trenger nye verdiskapende tjenester og selskaper, sier hun.
Dues ambisjon for TSV er å skape arenaer for fysiske møteplasser fordi måtene og metodene mennesker jobber på er endret.
– Jo mer digitale vi blir, jo viktigere blir det at mennesker møtes. Dette gjelder ikke bare startup bedrifter, også etablerte selskaper vil tenke mer på kryss av sektorer og fagmiljøer fremover. Teknologi er et verktøy. Det er en del av alt vi omgås og vi må bruke det verktøyet for å lage gode samfunn for de menneskene som lever her. Kjernen er mennesker som bor på jorden sammen. Det er det som binder oss sammen uansett hvor forskjellige vi er, avslutter hun.
- Tøyen Startup Village
- Sentralen
- Startup Lab
- The Kasbah hub
- Mesh
- OHOI (Oslo House of Innovation)
- Agera
- Til høsten kommer også Spaces