Hallén takker av i Forskningsrådet
Det skriver Forskningsrådet i en pressemelding.
Hallén har ledet Forskningsrådet i en periode med sterk vekst. Organisasjonen har fått flere nye oppgaver fra departementene, budsjettene har økt og forskning og innovasjon står sterkere på den politiske dagsordenen i dag enn noen gang før.
Blant Halléns viktigste bidrag er arbeidet for flere senterordninger, økte midler til fri prosjektstøtte, en betydelig satsing på nasjonal forskningsinfrastruktur og satsingen på store programmer rettet mot de største samfunns- og næringsutfordringene vi står overfor.
I løpet av årene Hallén har styrt Forskningsrådet har norsk forskning hevet seg betraktelig. Norge ligger i dag svært høyt internasjonalt sammen med andre nordiske land, bare slått av Danmark.
John-Arne Røttingen, som nå overtar etter Hallén, kommer fra stillingen som områdedirektør i Folkehelseinstituttet. Siden 2016 har Røttingen også ledet CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), et partnerskap av offentlige, private og humanitære organisasjoner som jobber for å finansiere og utvikle vaksiner mot epidemier og pandemier.
- Les vårt intervju med Røttingen: Han blir norsk forsknings mektigste
Valget av Røttingen som ny leder for Forskningsrådet ble annonsert i juni 2016. Røttingen kunne ikke tiltre før nå på grunn av sin rolle som leder av CEPI.
Røttingen er mest kjent for å ha ledet det internasjonale teamet som først greide å prøve ut en ebolavaksine som har vist seg å være effektiv. Røttingen er professor II i helsepolitikk ved Universitetet i Oslo og professor II i global helse ved Harvard T.H. Chan School of Public Health. Han var tidligere direktør for Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.
Han har ledet strategigruppen for HelseOmsorg21, et prosjekt som på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet utviklet en nasjonal forsknings- og innovasjonsstrategi for helsesektoren i Norge i 2013, og ledet så HO21 rådet.