Illustrasjonsfoto. 

Foto

Dreamstime. 

Forskning og innovasjon løfter næringslivet

Publisert: 15. september 2017 kl 08.44
Oppdatert: 17. oktober 2017 kl 10.12

Forskningsrådet skriver i en pressemelding at deres største program for forskning i næringslivet gir «kunnskapsoverføring mellom bedrifter og forskningsmiljøer, og bidrar til bærekraftig omstilling».

– Innsikten evalueringen gir om viktigheten av en åpen, ikke-tematisk arena for å heve innovasjonsevnen i norske bedrifter er svært interessant, sier Anne Kjersti Fahlvik, divisjonsdirektør for Innovasjon i Forskningsrådet.

Funnene er basert på delstudier der fagmiljøer har anvendt anerkjent metodikk i sine analyser. Et ekspertpanel har lagt disse til grunn for å løfte frem de viktigste funnene og gi råd til Forskningsrådet. 

Kompetansebygging

– Evalueringen viser at vi lykkes i å støtte prosjekter med høy kvalitet, som gir verdier både for bedriftene og samfunnet. Samtidig er det viktig at vi alltid utvikler oss for å være relevante. I evalueringen får vi flere råd om hvordan vi kan utvikle BIA videre. Dette vil vi ta med oss, sier Fahlvik.

Saken fortsetter under annonsen

Noen av de viktigste funnene i evalueringen er:

  • BIA er samfunns- og bedriftsøkonomisk lønnsomt
  • BIA utløser FoU-samarbeid og bidrar til kompetansebygging
  • BIA bidrar til innovasjon og bærekraftig omstilling
  • Bedriftene som får prosjektstøtte fra programmet har høyt ambisjonsnivå og avansert forskning
  • BIA som en åpen, ikke-tematisk, konkurransearena for næringslivet har lyktes

I snitt har et prosjekt med støtte fra BIA fem ulike partnere, og minst en av disse må være et forsknings- og utdannings (FoU)-miljø.

Evalueringen viser at BIA utløser mye FoU-samarbeid og bidrar til kompetansebygging. Virkemiddelanalysen fra Samfunnsøkonomisk analyse viser at det er betydelig samarbeid mellom aktørene i BIA-prosjekter.

– Fra Forskningsrådets side har det hele tiden vært et viktig mål å stimulere til økt samarbeid. Dette gir langsiktig kompetansebygging i både bedrifter og FoU-miljøer, og har stor verdi for det enkelte prosjekt. Med det tette samarbeidet får bedriftene hyppig tilgang til forskere, samtidig får forskerne kontinuerlig testet forskningen sin på bedriften. Dette gir bedre kvalitet og relevans på forskningen, sier Fahlvik.

Kommersialisert

Saken fortsetter under annonsen

Møreforskings analyse viser at tre av fire bedrifter har kommersialisert eller venter kommersialisering i løpet av de første 10 årene etter at prosjektet deres er avsluttet.

Et utvalg på 50 analyserte prosjekter har beregnet nåverdi av forskningen på åtte milliarder kroner. Bedriftene har selv brukt om lag en milliard på disse prosjektene, mens Forskningsrådet har støttet dem med en halv milliard.

Evalueringen viser også at midler fra BIA er en hjelp for bedriftene når de henter inn investorkapital. Dette gjelder spesielt for forskningsintensive bedrifter i oppstartsfasen, særskilt innenfor biomedisin og IKT.

– Funnene viser at FoU kaster av seg. Dette er lønnsomme investeringer både for samfunnet og for bedriftene, og viser at BIA er et viktig virkemiddel for å skape nytt næringsliv og for økt verdiskaping i norsk næringsliv. Vi er stolte over at ekspertpanelet ga BIA terningkast fem da de la frem sin rapport, avslutter Anne Kjersti Fahlvik.