Foto
Wikimedia Commons / Thomas Bjørkan

Forsker på villaksens liv i havet

Publisert: 31. mai 2017 kl 08.47
Oppdatert: 31. mai 2017 kl 09.09

Derfor legger nå Forskningsrådet penger på bordet, i et stort prosjekt for å kartlegge villaksens liv i havet. Det skriver Forskingsrådet i en pressemelding.

Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) la i mars 2016 fram en rapport som tyder på at bare ca. fem prosent av laksesmolten kommer tilbake til elva som voksen laks. Det ser også ut som om dødeligheten i havet har økt de senere årene, og at det delvis skyldes store forandringer i havmiljøet.

– Tradisjonelt har det vært vanskelig å følge laksen i havet, fra den forlater elva som smolt, til den kommer tilbake som voksen, gytemoden fisk etter ett til tre år. I denne perioden møter den mange utfordringer, som ytre fiender, smittestoffer og lakselus. Men hvordan disse utfordringene påvirker laksens dødelighet i havet og hvilke faktorer som er viktigst, vet vi lite om, sier seniorrådgiver Johannes Holmen i Forskningsrådet. Han leder Forskningsrådets arbeid på dette feltet som går på tvers av flere programmer.

På tvers av programmer og forskningsmiljøer

De tre programmene MILJØFORSK, MARINFORSK og HAVBRUK har alle ansvar for forskningsområder som berører villaksen. Nå har programmene gått sammen om å lyse ut midler til en kunnskapsplattform for å finne ut mer om hva som skjer med laksen i havet. Tanken bak en kunnskapsplattform er å etablere et stort prosjekt hvor flere miljøer samarbeider om å bygge opp grunnleggende kunnskap på et tema.

Forskningsrådet samlet i fjor forskere fra miljøer rundt i landet som jobber med villaks, for å få oversikt over hva vi vet, hvor det mangler kunnskap og på hvilke områder miljøene kan samarbeide og utfylle hverandre. Denne gjennomgangen gjorde det klart at det mangler kunnskap om de store linjene og sammenhengene, og at det er mye vi ikke vet. De tre programmene har derfor til sammen satt av 21 millioner kroner i fire år til en kunnskapsplattform på tvers av miljøene.  

Mange uavklarte spørsmål

Saken fortsetter under annonsen

– Etter møtet i fjor kunne vi konkretisere hvilke spørsmål vi trenger svar på for å kunne forvalte de ville, norske laksebestandene bedre, sier Holmen. – Det gjelder både overordnede spørsmål om laksens rolle i økosystemet og hvilken betydning endringer i havets økosystemer har for laksens vekst og overlevelse, til spørsmål om hvordan smittedepoter i havet påvirker villaksens helse, hvilke vandringsveier laksen følger til og fra marine oppvekstområder, og hvilke farer som truer under vandringene, forklarer Holmen.