Forske på risikoen ved mineralutvinning på havbunnen
Den økende interessen har bakgrunn i blant annet teknologiske fremskritt, og er drevet av geopolitiske, økonomiske og vitenskapelige motivasjoner.
Nylig publiserte flere land i JPI Oceans en felles utlysning for å studere miljøbelastningen og -risikoen forbundet med mineralutvinning på havbunnen.
Forskningsrådet har satt av 6,5 millioner kroner til norske forskere som får innvilget søknad.
Lite kunnskap
Det finnes lite vitenskapelig kunnskap om de potensielle effektene av utvinningen. Derfor har medlemslandene i JPI Oceans lansert en felles forskningsaktivitet på feltet.
Dette er en videreføring av en aktivitet som ble igangsatt i 2013. Gjennom programmet MARINFORSK har Forskningsrådet satt av 6,5 millioner kroner som skal gå til norske forskere som får innvilget søknad om å bli med i prosjektet, skriver de i en pressemelding.
Hensikten med utlysningen er å kartlegge de miljømessige effektene av mineralutvinning i dyphavet i internasjonalt farvann. En viktig målsetting er å bidra med kunnskap som forvaltningen kan nyttiggjøre seg av.
Økologiske effekter
– Det er viktig og bra at JPI Oceans har valgt å følge opp det første toktet med fokus på økologiske effekter av mineralutvinning i dyphavet som ble gjennomført i 2015 med nytt forskningstokt, sier avdelingsdirektør Christina Abildgaard i Avdeling for marine bioressurser og miljø.
Utlysningen inkluderer derfor også et samfunnsvitenskapelig fokus på forholdet mellom forskning og forvaltning.
– Norge og Forskningsrådet har en helt sentral rolle i JPI Oceans, seier Abildgaard og fortsetter:
– Vi er derfor veldig glad for at programmet viderefører aktiviteter som er viktige i internasjonal sammenheng, og som hadde vært vanskelig å gjennomføre som enkeltland. For at fremtidens mineralutvinning på dyphavet skal skje på en så skånsom måte for de omkringliggende marine økosystemene som mulig, trengs det tverrfaglig europeisk forskningsinnsats.