Fiasko fremmer innovasjon
Sveitsiske Alexander Osterwalder tok publikum med storm i Bergen torsdag. Han kom inn som et stormkast fra sør, til nyskapningskonferansen i Bergen ved samme navn. Osterwalder snakket med glød om hva som skal til for å fremme nyskapning og innovasjon i en bedrift – og ikke minst hvorfor så mange bedrifter ikke lykkes med nødvendige omstillinger i dag.
Stormkast 2017, som gikk av stabelen torsdagr er – i følge arrangørene – en konferanse om morgendagens muligheter. Verden rundt oss er i endring. Nye teknologier og forretningsmodeller endrer verdikjeder. Digitalisering revolusjonerer organisasjonskart og kultur. Smartere arbeidsprosesser effektiviserer produksjon. Hvordan preger de nye spillereglene dagens virksomheter?
Forretningsplaner dreper innovasjon
– 74 prosent av de øverste ledere i bedrifter i en undersøkelse var redd for at disrupsjon vil ødelegge deres forretningsmodell, åpnet Osterwalder sitt foredrag og fanget umiddelbart oppmerksomheten da han også slo fast at dagens suksess er roten til fremtidens fiasko.
Fiasko er nødvendig
Problemet, ifølge ham, er at det som skaper suksess for en etablert forretningsmodell ikke fremmer innovasjon. Tradisjonell drift dreper alt annet, inkludert innovasjon – det er selve drivkraften bak tradisjonell forretningsdrift, dens iboende egenskaper.
– Utfordringen for en bedrift med et vellykket produkt er å forbedre eksisterende forretning og samtidig skape nye forretningsmodeller. Det er vanskelig å konkurrere med bare produkter og teknologi i dag. Nå må du vite hva kundene ønsker – til enhver tid, slo Osterwalder fast.
Ifølge ham utfordrer dagens nye virkelighet med automatisering, robotisering og delingsøkonomi både eksisterende ledelsesmodeller og bedriftskulturer samt måten vi unnfanger og driver frem nye ideer.
– Skal du lykkes med innovasjon, er fiasko tvingende nødvendig. Du kan ikke lykkes uten å mislykkes. I prosessen frem til en ny prototype må du systematisk prøve ut ideer, fortløpende og på et så tidlig stadium at det ikke er kostbart å mislykkes, sa Alexander Osterwalder.
For hver fiasko finnes det et vakkert regneark
Hans budskap er om en tester ut ideer før en bedrift investerer i ideen, vil det fremme en innovativ omstilling. En må gå ut bredt med mange ideer, rett og slett spørre sitt publikum, hva som er den beste ideen. Det er viktig at en bedrift ikke begynner å implementere for tidlig. For Osterwalder er det selve essensen ved innovasjon.
Forretningsplaner dreper innovasjon
– Du må ikke bli forelsket i ideene for tidlig. Ikke tenk hva som er den beste ideen, bare kast ut hva som helst til å begynne med. Innovasjon handler om å drepe ideer.
Alexander Osterwalder poengter at dette går mot all tradisjonell ledelsestenkning. Normalt blir ikke ansatte oppmuntret til å mislykkes. Og så snart en idé fremmes, er ledelsens svar gjerne at det må lages en forretningsplan.
– Forretningsplaner dreper innovasjon! For hver fiasko finnes det et vakkert regneark, erklærte sveitseren. Han viste til både Black Berry og Kodak som ikke lykkes i sin omstilling fra verdensledere til en nye verdensorden. Kodak var faktisk det selskapet som oppfant det digitale kameraet, men ledelsen trodde ikke på produktet.
– Innovasjon er kaos. Det er en konstant søken etter verdivurderinger.
Alexander Osterwalder klarte å tenne publikum som ingen andre under Stormkast 2017. Han satte tilhørerne i gang med små oppgaver, og sjelden har en konferansesal så umiddelbart tatt til seg utfordringene. Knapt hadde Osterwalder forklart oppgavene og satt klokken i gang, enten publikum fikk ett eller to minutter, og stemmesurret steg momentant til taket. Det var noe uimotståelig sjarmerende ved Osterwalder, som når han avsluttet oppgavene med å ringle med en sveitsisk kubjelle. Samtidig var det substans i det han hadde å fortelle publikum.
Alexander Osterwalder er mannen bak Business Model Canvas, som har skapt et nytt paradigme innen forretningsutvikling. Bøkene hans er solgt i over en million eksemplarer verden over.