CEO i Oslo Edtech, Hege Tollerud.
Foto
Ka Man Mak

Driver din bedrift med mikro- og nanolæring?

Publisert: 30. mars 2017 kl 10.43
Oppdatert: 30. mars 2017 kl 11.13

Oslo Edtech Cluster er et nettverk for selskaper som jobber med læringsteknologi. Ifølge CEO i Norsk Edtech Center, Hege Tollerud, er norsk læringsteknologi i sterk vekst. Det er høy aktivitet, og næringen får stor anerkjennelse internasjonalt. På kort tid har denne næringen trukket til seg over 60 norske selskaper med godt over 140 millioner brukere i hele verden. Edtech gir mulighet for læring uavhengig av tid, sted, plattform og rom. Med edtech-løsninger kan læring organiseres smartere og gjøres mer motiverende, tilpasset hver enkelt, og gi alle mulighet til å lykkes med å få nødvendig kunnskap og kompetanse.

På klyngens frokostseminar, med fokus på bruk av læringsteknologi i næringslivet, møtte mer enn 50 bedrifter opp. Mange av disse kan bli gode ambassadører for sine organisasjoner, håper Tollerud:

– For å kunne legge mer til rette for læring i organisasjonen kreves det atferdsendring. Den bør komme fra ledelsen. Det kan koste både tid og penger, men vil være en veldig nyttig investering for fremtiden. Det er mange gode ambassadører for dette, enten det er mellomledere eller HR-folk. Det viktigste er at organisasjonene ser verdien av fokus på læring, sier hun.

Mikro- og nanolæring

Oslo Edtech jobber med læringsteknologi, noe som tradisjonelt har vært forbeholdt utdanningsinstitusjonene. Nå blir dette stadig viktigere for næringslivet, forteller Tollerud:

– Vi ser at det allerede er stor oppslutning om dette fra både offentlig og privat sektor. De ser at for eksempel digitalisering må til for at organisasjonenes prosesser skal forenkles. Da blir de også mer konkurransedyktige, utdyper hun.

Det er ikke lange kurs og seminarer som er på agendaen lenger. Nå skal læringen skje i korte drypp og i små porsjoner. Såkalt mikro- og nanolæring er en del av dette.

Saken fortsetter under annonsen

– Det innebærer at man jevnlig får små påfyll av kunnskap, for eksempel på vei til jobb. Så kan dette følges opp med en mer omfattende samling senere. Digitaliseringen gjør det mulig å være mer effektiv, og til å samhandle mer og bedre, men på en annen måte enn tidligere. Den legger til rette for hyppig oppdatering av kunnskap, forklarer hun.

Tollerud forteller at også de tradisjonelle utdanningsinstitusjonene har involvert seg i dette arbeidet. Handelshøyskolen BI er med, både i næringsklyngen og på frokostarrangementet.

Foto
Stig og Steins Stig Haug er opptatt av læringsteknologi. Her under torsdagens foredrag på Oslo Edtechs frokostmøte. Foto: Ka Man Mak.

Bransjeuavhengig

Tollerud mener alle typer bedrifter tjener på utnyttelse av læringsteknologi. Det viktigste er at man legger til rette for påfyll av kunnskap, og at man tar i bruk effektiv teknologi.

– Fremtiden er nå. Og den fremtiden er digital, nesten uansett hvor du jobber og med hva. Kompetanse må fylles på konstant. Da gjelder det å innse hvor viktig det er å investere i læringsteknologi som hjelper de ansatte å ha nødvendig kompetanse for å sikre konkurransekraften. Og at man i det hele tatt henger med, avslutter hun.

Saken fortsetter under annonsen