Alibaba-grunnlegger Jack Ma under et arrangement i Davos i januar 2017.

Foto

NTB Scanpix

Netthandel

De største beveger seg fra nett til gateplan

Publisert: 23. januar 2017 kl 09.29
Oppdatert: 23. januar 2017 kl 09.35

Mens Amazon er i ferd med å etablere rundt 400 butikker rundt omkring i USA og leker seg med et nytt konsept for butikker uten ansatte, går nå den kinesiske storebroren Alibaba samme vei.

Konsernsjef i Alibaba, Daniel Zhang, uttalte til et panel i Davos sist uke at det ikke lenger er mulig å skille mellom online og offline. Og det tar de nå konsekvensene av.

Ifølge Financial Times skal Alibaba kjøpe butikker for 2,6 milliarder dollar eller om lag 22 milliarder kroner. For et selskap som representerer mer enn ti prosent av all kinesisk varehandel, er det fortsatt småpenger, men grepet er en del av en strategi for å utvikle en helt ny modell for varehandel.

Tanken er at nettgiganten skal bruke kunnskapen fra analyser de har gjort på enorme datasett bygget opp på vanene til nettkundene sine til å lage en annen handleopplevelse i fysiske butikker.

Det store målet er å kutte ut så mange mellommenn som mulig.

Billigere når kunder frakter selv

Men fysiske butikker har også visse fordeler som de store nettaktørene ønsker å utnytte. Flere beregninger har pekt i retning av at det kan være opptil tre ganger dyrere å distribuere varer på nett, med frakt og returmuligheter, enn gjennom en vanlig butikk.

Saken fortsetter under annonsen

Med skrittet over til fysiske butikker beveger Alibaba og Amazon seg mot en såkalt hybridmodell hvor varene er tilgjengelige på nett, men også i butikk for de som ikke gidder å vente på posten.

Dette er en modell for varehandel som også Elkjøp i satser på. I November uttalte kommunikasjonsdirektør i Elkjøp Nordic til Dagens Perspektiv at rundt halvparten av de som kjøper i nettbutikken, kommer innom for å hente produktet i butikk.

Fortsatt har Elkjøp mesteparten av omsetningen sin i sine fysiske butikker. Men det er på nett veksten er friskest. Mens nordmenn handlet på nett for 8,2 milliarder kroner i 2009, var omsetningen 16 milliarder i 2015.