De raskest voksende selskapene blir solgt til utlandet
Deloitte har de siste 15 årene kåret de 50 raskest voksende teknologiselskapene i Norge. I en egen rapport har de nå gjort opp status for disse årene.
Kåringen er basert på en analyse av omsetningsveksten de siste fem årene. For å være kvalifisert må selskapet blant annet ha norsk hovedkontor, et vesentlig element av egenutviklet teknologi og en omsetning på minimum 50.000 kroner det første året det inngår i kåringen. Deloitte mener dette er såpass strenge kriterier at listen gir et godt bilde av bedriftene som faktisk er innovative.
-
Imponerende innovasjonsmiljø
-
Høy vekst går ikke på bekostning av lønnsomhet
-
Superbedriftene blir kjøpt opp
Listen Deloitte sitter igjen med etter 15 år består nå av 457 selskaper. Av disse har 39 prosent hatt svært høy vekst i seks år eller mer.
IKT-selskapet Infront har vært på listen hele åtte ganger. Infront er en av de største tilbyderne av børsterminaler i Norden, noe som gjør dem til en utfordrer for Bloomberg. Og som Bloomberg har de også satset på innholsproduksjon gjennom oppkjøp av TDN Finans. Målet er å vokse i Europa og i sommer fikk de inn friske penger. Omsetningen i 2016 var på 210 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.
På langt nær alle på Fast50-listen har klart seg like godt. Deloitte ser likevel tegn til at oppstartselskapene har lønnsomhet. Mens den typiske resultatgraden (driftsresultat pluss finansinntekter som andel av driftsinntekter) er lavere enn for et gjennomsnittlig børsnotert selskap i Norge, har 65 prosent av selskapene på listen positiv resultatgrad.
Selskapene sliter også med å ha nok penger til å betale løpende regninger. Den såkalte likviditetsgraden ligger under det som Deloitte anser som minimumsnivå. På den annen side er det kun 15 av selskapene som har gått konkurs.
Fra analysen går det også frem at oljen har vært en viktig faktor. Frem mot oljeprisfallet i 2014 var tendensen at stadig flere av vekstselskapene stammet fra Vestlandet. Etter prisfallet økte konsentrasjonen på Østlandet igjen.
Få industrieventyr
Svært få av selskapene klarer å bli virkelig store. Kun 18 av de 457 selskapene har på et tidspunkt hatt en omsetning på mer enn 1 milliard kroner. Og bare to av disse er fortsatt under kontrollerende norsk eierskap.
I rapporten påpeker Deloitte at Fast50-bedrifter hovedsaklig selges ut av landet og at antall potensielle norske industrieventyr med det reduseres betraktelig. Så langt har kun 67 blitt kjøpt opp. Men holder man lupen over disse, ser man raskt at det er bedriftene med sterkest vekst som går først på oppkjøpsmarkedet.
For eksempel ble Visma kjøpt av oppkjøpsfondet KKR for 11 milliarder i 2010 (og solgt igjen i 2017 for 45 milliarder kroner). Rec Solar ble solgt til China National Blue-eide Elkem for 4,3 milliarder i 2014. Biotekselskapet Algeta ble kjøpt av børs for 17,6 milliarder av Bayer i 2014. Industriselskapet Repant ble kjøpt av Färna Invest i 2015, og Telia snappet opp Phonero for 2,3 milliarder i 2016.