Foto

Bastian Lambrey / CC

Fornybar energi

Offshore vind snart like billig som kull

Publisert: 10. mars 2017 kl 09.08
Oppdatert: 10. mars 2017 kl 10.19

Mens utbyggingskostnadene falt med 45 prosent de siste fem årene, er reduksjonen på hele 22 prosent bare det siste året.

– Hvis feltet er stort nok og har godt med vind i høy hastighet, tror jeg det er mulig å bygge offshore-vindkraft til samme pris som nye kullkraftverk, sier Henrik Poulsen, konsernsjef i DONG Energy til Bloomberg.

Nå ligger snittprisen på 126 dollar per megawatt/time (MW/h) for utbygget offshore vindkapasitet. Til sammenligning koster det 155 dollar per MW/h for nye atomkraftprosjekter.

Fortsatt er det et stykke ned til kullkraften som koster i snitt 88 dollar per MW/h å bygge ut. Men utbyggingskostnadene på vindkraft er forventet å fortsette å falle, i hvert fall ned mot 100 dollar per MW/h i kapasitet.

Bloomberg melder at i en kommende auksjon i Tyskland hvor utbyggingsselskaper underbyr hverandre i hvem som kan tilby den billigste kraften fra et vindfelt, en konkurranse som tar høyde for både utbyggingskostnader og drifstkostnader, kan strømprisen fra vind komme til å sette nye rekorder.

For tiden er rekorden 60 euro per MW/h, som tilsvarer 55 øre per KW/h. Det er fortsatt høyere enn hva nordmenn er vant til å betale for vannkraften sin, og også høyere enn systemprisen i Norden, som denne uken ligger på rundt 31 euro per MW/h, men avstanden blir stadig mindre.

Stakraft fortsetter å åpne vindparker

Saken fortsetter under annonsen

Fredag åpnet Statkraft sin tredje vindpark i Skottland. Dermed har selskapet 13 vindparker totalt.

Parken som er landbasert, har 11 vindmøller og en samlet installert effekt på 36 MW. Operativ vil den produsere 110 GWh i året som er nok til å dekke strømforbruket til 23.000 britiske husstander.