Foto
PostNord

7 av 10 netthandlet i desember 2016

Publisert: 3. februar 2017 kl 09.39
Oppdatert: 3. februar 2017 kl 09.41

– Vi vet fra før at mange sjekker ut en vare i en butikk før de eventuelt handler samme varen på nettet. Tallene fra denne målingen viser at 33 prosent sjekket varer på mobilen mens de var i en fysisk butikk eller på kjøpesenter. Tilsvarende sjekket 43 prosent varer når de ikke var tilstede i butikk. Det er også interessant å merke seg at 24 prosent tok bilde av vare eller prislapp i en butikk for senere kjøp, mens én av fire sjekket saldo på lager før de dro til en fysisk butikk, sier Kristin Anfindsen, Utviklingssjef eCommerce i PostNord.

Menn handler mest

Hele 82 prosent menn i aldersgruppen mellom 30 og 50 år netthandlet i julemåneden. Det er fortsatt mediaprodukter, klær og sko og hjemmeelektronikk som topper e-handelsstatistikken. Men også produkter i kategoriene skjønnhet og helse samt sport og fritid er populære netthandelsprodukter.

– Menn ligger også høyt på statistikken over de som handler fra utlandet. Mens 47 prosent av menn handler på nett fra utlandet, er det 36 prosent av kvinnene som gjør det samme, forteller Anfindsen, som legger til at netthandlende nordmenn i snitt foretok 2,7 varekjøp via mobil siste måned, noe de i snitt brukte 1454 kroner på.  

Mer fra Kina

Kina har seilt opp som en hoveddestinasjon: 30 prosent av utlandsnetthandlerne opplyser at de har handlet fra Kina. Storbritannia (28 prosent) og USA (25 prosent) er også store destinasjoner.

– Varene er stort sett de samme som vi kjøper fra norske nettbutikker, forteller Anfindsen.

Saken fortsetter under annonsen

I snitt kjøpte utlandsnetthandlerne varer for 1274 kroner fra utlandet. Om hovedårsaken til å velge å handle fra utlandet svarer 44 prosent at varene ikke finnes på norske nettsider, mens 36 prosent oppgir lavere pris som årsak.

Oslofolk netthandlet mest

– Gjennomsnittlig handlebeløp blant de netthandlende var omtrent 3000 kroner siste måned. Menn handlet gjennomsnittlig for 3586 kroner, mens kvinner var mer beskjedne og brukte 2987 kroner, forteller Anfindsen.

De som handler i Oslo og Akershus handler også marginalt for mer enn Østlandet for øvrig og andre regioner: 3144 kroner mot 2987 kroner.

– Likevel skal vi alltid være forsiktige med å legge for mye vekt på tall som brytes ned på region, siden det er små utvalg, sier Anfindsen.