NYE VINKLER: Øyvind Aabye og Andrea Holvik Thorson fra Wiral Cable Cam er blant studentene som nå får millionstøtte for å starte egen bedrift.

Foto

Forskningsrådet.

Kickstart for egen bedrift

1 million til 8 håpefulle studenter

Publisert: 22. desember 2016 kl 09.14
Oppdatert: 22. desember 2016 kl 09.14

Ordningen StudENT skal gjøre det lettere for studenter med en god idé å bli entreprenører og skape sin egen arbeidsplass, skriver Forskningsrådet i en pressemelding torsdag.  StudENT-ordningen ble etablert som en pilotordning i 2016 og vil bli videreført i 2017.

Studentene må selv skrive søknad og beskrive hvorfor akkurat deres prosjekt fortjener støtte. Det kom inn 30 søknader innen fristen i høst, med stor bredde i prosjektene, forteller innovasjonsdirektør i Norges forskningsråd, Anne Kjersti Fahlvik.

Bredde

Ideene favner alt fra helseapper til kundeservice ved hjelp av kunstig intelligens og fjernstyrt brannslukkingsrobot til bruk ved tunnelbranner. Prosjektforslagene er blitt  vurdert av et ekspertpanel, og de 19 beste ble kalt inn for å presentere ideen sin og svare på spørsmål. Basert på dette valgte ekspertene ut åtte kandidater som vil få inntil en million kroner hver over det neste året for å sette ideen sin ut i livet.

– Nivået på de som har fått innvilget støtte nå er høyt, de er vurdert som svært gode prosjekter av ekspertpanelene. Vi er glade for å se den store bredden i prosjektideer fra studenter som nå ønsker å starte bedrifter, sier Anne Kjersti Fahlvik.

– Jeg vil gratulere alle studentene som er kommet gjennom nåløyet. Studenter er flinke til å tenke utenfor boksen. Fremtidens arbeidsplasser vil bli skapt av mennesker som tør å ta en sjanse, og som satser på egne evner og ideer, sier næringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.

Neste frist for å søke om støtte blir i løpet av våren 2017. Forskningsrådet vil nå gjøre en vurdering av ordningen, og både studenter og utdanningsinstitusjoner blir invitert til å komme med innspill om hvordan ordningen kan videreutvikles, heter det fra Forskningsrådet.

Saken fortsetter under annonsen

Disse 8 prosjektene får støtte:

  • Brannslukkingsrobot: Brannslukkingsrobot for tunneler (Universitetet i Stavanger)
  • Språkteknologisk plattform: For automatisering av kundedialog. (Universitetet i Oslo)
  • Grabster: App for å kjøpe og selge hjemmelaget mat. (NTNU)
  • Havoppskutte: Bæreraketter/romfartøy (Universitetet i Agder)
  • S2S – tilpasningsdyktig og selvadapterende programvare for analyse av komplekse system. (NTNU)
  • Wiral cable cam: Bringer nye filmvinkler inn i ekstreme omgivelser. (NTNU)
  • ShieldMe: Økt livskvalitet og trygghet gjennom nyskapende helseteknologi. (Høgskolen i Oslo og Akershus)
  • Konseptboks: Ubetjent mottakspunkt for all hjemlevering, også av mat og pakker, til privatpersoner. (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet)