Yara på topp

Publisert: 1. februar 2005 kl 11.53
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Gjødselkonsernet Yara var det selskapet som hadde den mest vellykkede børsintroduksjonen i fjor, mens dataselskapet Axxessit hadde den minst heldige starten på Oslo Børs. Det går frem av en undersøkelse som kommunikasjonsbyrået Argument har gjort.

I løpet av 2004 ble 22 nye selskaper notert på Oslo Børs. Det er flere enn på mange år.

Av en spørreundersøkelse byrået har gjort blant 18 av nykommerne på børsen, og blant sentrale aktører i aksjemarkedet, fremgår at svært få børsintroduksjoner (IPOer) oppfattes som vellykket av markedsaktørene.

- Dette står i skarp kontrast til selskapenes egen oppfatning, 78 prosent av de nye selskapene på børsen mener at deres egen børsintroduksjon har vært vellykket, sier arbeidende styreformann Per Arne Totland i Argument.

Yara fremstår i undersøkelsen som den mest vellykkede IPO på Oslo Børs i 2004. Hele 71 prosent av markedsaktørene i undersøkelsen gir Yaras børsintroduksjon karakteren «svært vellykket». Også Camillo Eitzen og Aker Kværner får gode karakterer for sine IPOer.

Svakest i klassen er dataselskapet Axxessit. Hele 67 prosent av markedsaktørene i undersøkelsen gir deres IPO karakteren svært lite vellykket. Også Findexa og Active 24 får lite rosende omtale for sine børsintroduksjoner.

Markedsaktørene i undersøkelsen trekker frem kriteriet «troverdig prising av aksjen» som det vesentligste suksesskriterium for en vellykket IPO. Samtidig er det nettopp på dette punktet at selskapene får svakest karakter i forbindelse med IPOene i 2004. - For mange av selskapenes del har det vært vanskelig å forsvare den prisingen som ble satt da selskapet gikk på børs, og markedsaktørene etterlyser et mer edruelig ambisjonsnivå fra de selskaper som gjennomfører en IPO, sier Totland.

Saken fortsetter under annonsen

Både selskapene og markedsaktørene mener at det er svært viktig at et selskap har en relevant og tydelig historie å fortelle før det går på børs. Et stort antall selskaper oppfattes som utydelige, selv blant høyt kvalifiserte aktører i aksjemarkedet er det mange som ikke har klart å oppfatte hva mange av nykommerne representerer.






Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Omsetningskaken på Oslo Børs
Antall transaksjoner per likviditetsliste på Oslo Børs i 2004
OBX

1 992 441

OB Match (min. 10 handler pr dag i snitt)

1 283 925

OB Standard (Færre enn 10 handler pr dag i snitt)

82 709

OB Nye

7 048

OB Grunnfondsbevis

24 369

Totalt

3 390 492