Wall Street: Ny uke - ny uro

Publisert: 16. juni 2008 kl 00.22
Oppdatert: 8. juli 2008 kl 06.12

- Tingene vil bedre seg så snart vi kommer over.....................(fyll ut).
Dette er omtrent essensen i hva investorer, strateger og analytikere har hevdet de siste månedene.
Men hverken økonomien eller markedene har så langt vært i stand til bryte den negative trenden.

Mer finansuro

Det knytter seg stor spenning til resultatfremleggelsen fra Lehman Brother mandag.
At Lehman sparket sin CFO og COO på torsdag har ikke bidratt til bedre tillit til banken eller sektoren.
Investeringsdirektør Bob Pavlik hos Oaktree Investment Management sier til TheStreet.com at det er forventninger om at tapene i Lehman Brothers er større enn de 2,8 milliarder dollar som selskapet varslet forrige uke.
Investorene har også øynene rettet mot Goldman Sachs og Morgan Stanley som kommer med sine kvartalstall henholdsvis tirsdag og onsdag.
Den kjente bankanalytikern Meredith Whitney kuttet for få uker siden resultatanslaget for investeringsbankene med 50 prosent.

- Du kan ikke få en sunn økonomi hvis du ikke har et sunt finansvesen, sier sjefmegler Anthony Conroy hos BNY ConvergEx til TheStreet.com.
- Vi vil ikke få noen bedring i finanssektoren før boligmarkedet stabiliseres, og de fleste estimatene viser ingen stabilisering i boligmarkedet før neste år, påpeker Conroy.

Mer inflasjonsfrykt

Wall Street avsluttet fredagen med et sterkt rally til tross for at konsumprisindeksen (CPI) var opp 0,6 prosent, litt mer enn forventet.
Kjerneinflasjonen var opp 0,2 prosent, på linje med estimatene.
Tirsdag offentliggjøres den siste produsentprisindeksen (PPI), og investorene vil studere tallene nøye på jakt etter flere inflasjonssignaler. Det er forventet en økning i produsentprisene på 0,2 prosent.
- Markedet har utviklet et mønster, synkronisert med svingningene i oljeprisen. Vi tror markedet fortsatt vil følge dette mønsteret, sier strateg Fred Dickson hos D.A. Davidson & Co. til CNBC.
- Markedet vil trolig fortsette å være inflasjonsfokusert til vi får PPI-tallene. Vi mener reaksjonen på CPI-tallene kunne vært verre, sier Dickson.

- En skurk

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg mener det er på tide å innse at det faktisk er en skurk i byen, og den skurken er inflasjon, sier leder for formueforvaltning, Tim Speiss, hos Eisner LPP til MarketWatch.com.
- Aksjemarkedet liker ikke denne skurken, legger han til,
Den stigene inflasjonen gjør at stadig flere tror Ben Bernanke og FED vil begynne å øke rentene.
På derivatbørsen i Chicago viser handelen med obligasjonsfutures 20 prosents sjanse for en renteøking på 25 basispunkter etter neste FED-møte 25. juni.
For to måneder siden regnet markedet det som 90 prosent sikker at det ville bli et nytt kutt.
Markedet priser nå inn 100 prosents sjanse for renteøkning mot slutten av året.

- Volatilt og retningsløst

- Neste uke blir en slags "ingen-manns-land", mens vi venter på FED. Og vi vil fremdeles se høye energipriser, så jeg forventer stor volatilitet men trolig uten noen spesiel retning, sier sjefstrateg Jeffery Kleintop hos LPL Finacials til WarketWatch.com.
- Vi har mye økonomiske data å fordøye akkurat nå, sier Kleintop og viser til fredagens detaljhandelstall og CPI-indeks.
- Jeg tror FED vil øke renten, men jeg vet ikke hvor agressivt. Det er mange spørsmål knyttet til styrken i den amerikanske økonomien, særlig på grunn av de høye bensinprisene.

Oljen avgjør

Men alt i alt koker det hele ned til hva som skjer med oljeprisen.
På helgens G8-møte i Japan uttaler finansministrene i verdens åtte rikeste land at de økende prisene på mat og energi truer med å skape en inflasjonsspiral.
Ifølge G8-ministrenen er inflasjonen nå en større trussel mot økonomien enn finanskrisen.
- Råvareprisene har presset seg forbi finanskrisen som førsteprioritet for de internasjonale pengepolitikerne, sier sjeføkonom Marco Annunziata hos UniCredit Markets til Bloomberg News.
- Stagflasjon er klart den underliggende, u-uttalte bekymringen, sier Annunziata.

Fare for stagflasjon

- Det er vanskelig å forstille seg at markedet ser for seg en periode med fantastisk vekst. Aktørene ser stagflasjon, og for meg er det giftig for aksjene, svært giftig, sier strateg Brian Gendreau hos ING Investment Management til CNBC.
- Det som virkelig bekymrer meg er at Federal Reserve har skiftet fokuset bort fra vekst til å bekjempe inflasjon, og det i en periode med nesten 0 økonomisk vekst, sier Gendreau.
Mandag presenters siste måneds New York Emire State Index, og på tirsdag får vi Philadelphia FED Index. Det to indeksen måler industriaktiviteten i henholdsvis New York- og Philadelphiaområdet.
- Jeg vil gjerne se en form for stabilasjon her, men jeg tror ikke det vil skje med de økonomiske data vi har, sier Bob Pavlik hos Oaktree Investment Management.
Blant andre viktige nøkkeltatt denne uken kan nevnes; ny ukentlig statistikk over de amerikanske olje- og gasslagrene. Tallene er ventet å får større oppmerksomhet en vanlig på grunn av den nåværende situasjonen i oljemarkedet.
Torsdag kommer de ukentlige tallene for nye arbeidsledige (jobless claims), dette er også tall som kan skape bevegelser i markedet. Også nye tall fra boligmarkedet står på agendaen torsdag.

Saken fortsetter under annonsen

Bunnen nådd?

Det store spørsmålet for mange aktører i aksjemarkedet er om bunnen nå endelig er nådd.
- Ærlig talt så er min bekymring at folk har ønsket for sterkt at bunnen er nådd, sier sjeføkonom Gregory Miller hos SunTrust Banks til Associated Press.
- Det er en bunn et sted, og vi kommer gjennom dette, men jeg tilhører den leiren som mener at det blir en veldig lang prosess.

Hyperaktive investorer

De ledende indeksen på Wall Steet hatt noen hefige opp- og nedturer de siste ukene, men har likevel klart å holde seg over bunnnivået fra midten av mars.
Sjefstrateg Sam Stovall hos Standard & Poor's Equity Research mener aksjemarkedet vil holde seg innenfor dette området en god stund.
- Inntil vi får flere positive katalysatorer, vil vi bevege oss mellom nivåene fra midten av mars og midten av mai, sier Stovall. For Dow Jones indeksen betyr det svingninger (trading range) mellom 8 og 9 prosent.
På Wall Street handler det nå om å sanke mest mulig ny informasjon som kan gi en pekepinn på retningen videre. Det betyr i praksis at investorene neppe vil vente til de er 100 prosent sikker på at økonomien er på fote igjen før de hopper tilbake i markedet.

- Investorer er, etter min mening, som hyperaktive skolebarn som leker stolleken. Det prøver alltid å være foran alle de andre, sier Stovall til AP.