Vriompulsen: Skittsnakk

Publisert: 26. juni 2002 kl 13.46
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Er det mulig?

Man må jo ha mellomtekniker’n for å få vaska huset sitt om dagen!

Jeg står i butikken – skal bunkre opp med nye kluter til bøttekottet - og befinner meg med ett i en vitenskapelig dokumentert og fullstendig ubegripelig verden.

For skal jeg vaske badet eller kjøkkenet? Skal jeg tørrvaske, fuktvaske eller våtvaske? Fliser eller parkett? Vegger eller tak? Ru eller glatte overflater? Og skal det være lin som ikke loer, gas med god sugeevne eller chiffon som ikke surner?

Men hva pokker er tørrvask? Og hvordan kan man foreslå noe sånt for en som så vidt skimter vage minner fra barndommen gjennom en eim av furunål? Så fort man var innenfor døra med de gjørmete støvlene var jo bøtta med «masse varmt vann og deilig grønnsåpe» der – med mutter’n hakk i hæl.

Help wanted!

Det kommer en gubbe tassende.

Saken fortsetter under annonsen

- Mikrofiber, sier han.

Og flytter meg noen meter til venstre. Der åpenbarer det seg en hel vegg av mikromopper og fiberfjas.

- Grønnsåpe brukes ikke lenger – den bare tørker ut og ødelegger gulvene. Og vann er jo noe av det mest bakteriefremmende som finnes. Vask tørt! Med mikrofiber!

Etter en times tid rusler jeg ut av mikrofibrenes magiske verden med følgende under armen: Ett stykk multimopp med teleskopskaft (728,-), tilhørende våtmopp i garn (182,-), fuktmopp (189,-) og tørrmopp (170,-) i mikrofiber og en lettmopp (105,-) som kan være både tørr og våt. Det var gulvet. Videre – en mikrofiberduk (167,-) til glass, speil og vinduer. En mikrofiberpute (79,-) som er kjekk å ha. En mikrofiberhanske (96,-) – ypperlig for dørhåndtak og krystallkroner for man kler den bare på seg som en vott. En mikrofiber baderomsklut (135,-) som fjerner baderomsfett og baderomssmuss og dessuten er antibakteriell. En mikrofiber kjøkkenklut (89,-) som fjerner kjøkkenfett og kjøkkensmuss. En oppvaskklut (28,50) og en skureklut (29,50) av det mer normale slaget – sånn for sikkerhets skyld.

Totalt: 1 998,- kroner.


De største aktørene på rengjøringsverktøy – da regnes ikke vaskemidler – omsatte sist år for nærmere 350 millioner kroner. Regner vi rubbel og bit – dette er jo særdeles populære varer på homepartys, såkalte klutepartys - kommer vi trolig opp i en total markedsverdi på rundt en halv milliard. Og veksten har vært eksplosiv de siste par årene.

Vi har falt pladask for mikrofiber og multimopper hele bøtteballetten.

Saken fortsetter under annonsen

Jeg har forsøkt å få ut av de største aktørene – Jordan og Lilleborg blant annet – hvor mye ressurser de legger ned i produktutviklingen på området, men de vil ikke ut med annet enn vage antydninger om «betydelige beløp» og «flerfoldige millioner». Jordan brukte imidlertid fem millioner på å finne opp en ny oppvaskbørste for en stund tilbake, så vi kan jo bare tenke oss hva de legger ned i mikrofiberutviklingen.

- Det er jo bare helt fantastisk! Vi pleier å ta leppepomade på speilet her iblant – bare for å se hvor fabelaktig disse klutene virker, sier en oppglødd produktsjef.

Wow. Hva som foregår på unisextoalettet i Ally McBeal må være blåbær i forhold til hvordan de har seg der oppe hos Jordan…

- Det er plastfiber – som sprenges og blir så skarpe at de kommer innunder skitten og løsner den fra overflaten. Det er minimum 10.000 meter fiber per 100 gram klut! Tenk det da… Det sier litt om hvor sprengt de er…


Selv ble jeg nærmest sprengt i filler da jeg, på toppen av alt annet, kom over en ny bok: «Vask – Nytelsesfull rengjøring».

Den er skrevet av en svensk dame som, når hun ikke jobber i TV4, «har vanskelig for å beherske sin rengjøringslyst», og oppfordrer andre til å gjøre vaskingen lystbetont for å vekke vaskelidenskapen. Hun foreslår gode vaskelåter, vaskesmørbrød og velegnede vaskedrikker – alkoholfrie så klart.

For boka er dønn seriøs.

Saken fortsetter under annonsen

Den gir konkrete tips og detaljerte råd om hvordan man skal foreta hverdagsrengjøringen, panikkrengjøringen før gjestene kommer og storrengjøringen. Og innimellom serverer den nyttige opplysninger som at bare to av hundre svensker har rengjøringshjelp, for eksempel. For man blir jo så tilfredsstilt og glad av å gjøre det selv. Dessuten fortjener man belønning - etterpå er både gin fizz og jordbær daiquiri tillatt. Og hvorfor ikke slenge sammen en liten kake også? Et par timer ved kjøkkenbenken er da ingenting etter en vaskeøkt…

Dama kan umulig være riktig klok.

Ikke vi heller, forresten.

For boka har solgt kanonbra i Sverige. Tilsvarende litteratur går som varmt hvetebrød i USA. Og nå tar det vel snart av i Norge også.

For ikke nok med at vask er blitt vitenskap.

Nå skal det jaggu bli lidenskap også.

Makan til skittsnakk!

Saken fortsetter under annonsen