Vriompulsen: Professor Gangrene

Publisert: 1. juli 2002 kl 13.58
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Han står på toppen av skyskraperen og skuer utover. Føler han har full kontroll. Om få minutter vil byen ligge død. Småfolket der nede vil ligge å vri seg i smerte mens innvollene deres flyter utover. De vil trygle om nåde, men han er full av «green guts» - han er ikke typen som bryr seg om det. Når de lider som verst, skal han bare sprøyte ut en ny ladning med grønt gørr fra giftpistolen sin.

For han er uovervinnelig.

Han skal seire.

Og han er ikke fornøyd før jorda er en folketom ørken, og han kan starte en helt ny verden.

Og jeg har vært på ferie med denne fyren i en uke.

Gud hjelpe meg.

Frykten for biologisk terror herjer verden, og der sitter de - mitt reisefølges femåring og professor Gangrene – og utrydder by etter by med dødelig grønt gørr.

Saken fortsetter under annonsen

Er det mulig?

Ja visst.

For til tross for sine knappe tretti centimeter og sitt noe komiske gummifjes, er professor Gangrene en livsfarlig action-man. Født i Storbritannia, oppvokst i Kina, og berømt og beryktet over hele verden for sin grusomhet.

Og sitt hemmelige våpen.

For han er ikke bare full av «green guts» – et slags grønt slim som tyter ut av magen hans når man klemmer på ham - han har jo ammunisjon, må vite. Er utstyrt med et «chemical storage belt» full av grønne liksom-kjemikalier til sin liksom-dødelige giftpistol. Og med den grønne gørra sender han sine fiender inn i en langsom, pinefull død.

Derav navnet Gangrene.

Det betyr koldbrann.

Saken fortsetter under annonsen

Han koster tohundredeogsekstini kroner, og finnes i de fleste leketøysbutikker i byen.

Og hvorfor ikke?

- Vi anser oss ikke som noen moralens vokter. Det er foreldrenes ansvar, sier talsmenn for leketøysindustrien. Og propper enhver butikkhylle på høyde med en gjennomsnittlig femåring full av professor Gangrene og andre groteske actionfigurer.

- Forskning viser at gutter alltid har likt å leke høylytt og aggressivt – det er ikke noe vi har skapt. Dessuten har lek som involverer det gode og det onde eksistert i hundrevis av år - det er bare sunt, sier de. Og viser til forskning som viser at barn har behov for å få utløp for sin aggresjon.

- Og så må vi ikke glemme at barn er flinke til å skille mellom fantasi og virkelighet, sier de. Og viser selvfølgelig til bunker med forskning – også på det.

Det er jaggu godt gjort av smårollingene.

Selv finner jeg det for tiden høyst uklart om typer som professor Gangrene faktisk tilhører fantasiens eller virkelighetens verden.

Saken fortsetter under annonsen

Og undrer meg over om unger virkelig har godt av all den voldelige møkka de får servert i dag.

Det gjør ikke uavhengige, anerkjente spesialister på området:

- I en perfekt verden - der foreldre har tid og overskudd til å følge med, følge opp og veilede barna sine, er det ikke nødvendigvis så farlig. Men i dagens samfunn blir barn mer og mer isolert fra voksne.

Det er svært bekymringsfullt.

- Hvis voldelig lek, dataspill eller film ikke forklares og følges opp av voksne, er det ikke gitt at barn forstår at en som dør ikke alltid blir lys levende og klar for nye basketak igjen etter fem sekunder.

De forstår ikke nødvendigvis hva de holder på med.

- Voldelige lek øker aggressiviteten hos barn. Det er opplest, vedtatt og bevist. Jeg er særlig bekymret for fremtidens gutter og unge menn. Vi ser allerede en økning i atferdsproblemer - stadig flere viser tegn til aggresjon i ung alder.

Saken fortsetter under annonsen

Sier de.

Og skylder i hovedsak på leken.

Den kommersielle leken som dessverre ikke handler om verken barn eller lek. Men om travle foreldre. Penger.

Og en kynisk gigantindustri.

Men nå spørs det om ikke professor Gangrenes dager er talte.

- En naturlig konsekvens av hendelsene i USA den ellevte september, melder verdens ledende leketøysprodusenter.

Lego har allerede trukket et produkt – Alpha Team - fra markedet fordi instruksjonsboka inneholdt illustrasjoner av et fly som bombet en by. Leketøysforretninger i New York har gått sine produkter etter i sømmene, og funnet opptil flere djevelske actionmenn som har som mål å sprenge alt fra skyskrapere til sportsarenaer i lufta…

Saken fortsetter under annonsen

Vekk med dem.

Og inn med brannbiler, muskuløse politimenn og snille doktorer i stedet. Og det fort som F, for november- og desembersalget står for mesteparten av den årlige omsetningen i bransjen.

Puh.

Min neste ferie ser ut til å være reddet - av foreløpig navnløse redningshelter fra New York.

Det har riktignok ingenting med anstendighet å gjøre.

Men det skjer.

I den hellige omsetningens navn.