Vil selge seg ut

Publisert: 24. juli 2002 kl 09.42
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det har vært spekulasjoner om at Sampo/Storebrand, etter en sammenslåing, vil være en meget interessant oppkjøpskandidat. Kanskje for en større europeisk aktør. Bjørn Wolrath (bildet) uttalte i forrige nummers baksideintervju at han trodde det ville bli vanskelig, blant annet fordi den finske stat sitter på en stor eierpost.

Konsernsjef Björn Wahlroos bekrefter at staten sitter på en betydelig aksjepost, men tror ikke dette kommer til å bli et problem.

- Staten eier nå omtrent 40 prosent av aksjene. Etter Storebrand transaksjonen, dersom den gjennomføres slik som vi har foreslått, vil eierandelen gå ned til omtrent 36 prosent. Videre har parlamentet gitt staten en fullmakt til å selge seg ned til 20 prosent. Samtidig er det søkt om en fullmakt til å selge seg ned til null, forklarer Wahlroos.

Dette bekreftes av lederen for den avdelingen som tar seg av den finske stats eierinteresser, finansråd Jarmo Väisänen. Han forteller at dette skal behandles som en av flere saker forbundet med det ekstraordinære statsbudsjettet i nærmeste fremtid.

- Vi har en flertallsregjering som enstemmig valgte å legge denne saken frem for Parlamentet. Vi forventer ikke noen problemer med å få vedtatt den siste fullmakten. Men man kan aldri være hundre prosent sikker, sier Väisänen. Han forteller videre til pulsredaksjonen at dette ikke er gjort for at den finske staten har noen spesiell plan for å selge seg ned i Sampo. De ønsker bare at mulighetene er åpne dersom noe skulle skje.

Selv om statens eierandel fortsatt er stor etter en fusjon, frykter ikke Wahlroos at staten vil blokkere et salg av Sampo.

- I Finland har vi hatt en skarpere grensedragning mellom politikk og økonomi. Det ville ikke blitt akseptert at staten, som myndighet skulle blande seg inn i saken. Den finske staten har hovedsakelig vært meget rasjonell, og har akseptert «the highest bidder», sier Wahlroos.

Saken fortsetter under annonsen