Vil helst være Formann

Publisert: 26. juni 2002 kl 12.30
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Den ferske stortingsrepresentant Leif Frode Onarheim (bildet) debuterte i styrerommet en gang midt på 1960-tallet, som ansatte representant i konsulentfirmaet Habberstad. Siden har han gått inn og ut av flere titall bedriftsstyrer.

Onarheim har redusert sin styreportefølje etter at han i høst gikk inn i politikerlære på tinget, men holder varmen som styreleder i Aschehoug, Løvenskiold-Vækerø, Norges Varemesse og AHW (Annexstad Hartvig Wennberg) AS.

Økonomisk Rapport har bedt Onarheim om å avsløre hvilken rolle han liker å spille i styrerommet.

“Jeg vil helst være styreformann”, svarer han kontant. Det er åpenbart ikke lett å venne seg til nyordet “styreleder”.

Onarheim vil være en styreleder som holder seg godt orientert, samarbeider tett med AD (konsernsjefen) og sørger for, ved møteledelse, å få frem mangfoldet av synspunkter. Arbeidet skal være effektivt, men de menige medlemmer skal likevel føle de har muligheter til å fremføre sine meninger. Det høres riktig flott ut.

Vi utfordret dessuten styrerommets “Grand Old Man” til å formulere Onarheims tre bud for effektivt styrearbeid. Her følger de:


1) Åpenhet.

Saken fortsetter under annonsen

2) Tillit mellom styre og ledelse.

3) Strategisk tenkning fremfor kontroll av fortiden.

Pengepulsredaksjon vil for egen regning tilføye at det ikke hadde vært så dumt for Kværners øverste organer gjennom de siste årene å studere Onarheims annet bud. Og så er det grunn til å legge til at Leif Frode Onarheim er en av åtti norske styreledere som har gått opp til europeisk eksamen i beste styrepraksis, og fått strykkarakter (les sidene 22-28).