Vil gå av tidlig

Publisert: 21. august 2006 kl 22.29
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
Nær 60 prosent i alderen 50 til 61 år vil gå av med pensjon før de fyller 67 år, viser tall fra Arbeidskraftundersøkelsen. Dette utgjør i overkant av 300.000 personer. De fleste oppgir 62 år som ønsket avgangsalder.

Ulike pensjonsplaner

Planer og tanker om førtidspensjon varierer med yrke. Den høyeste andelen som planlegger tidligpensjon finner vi i manuelle yrker som håndverkere, prosess- og maskinoperatører, transportarbeidere og hjelpearbeidere. Også ledere planlegger tidligpensjon.
Saken fortsetter under annonsen


I motsatt ende av skalaen ligger bønder og fiskere, og personer i salgs- og serviceyrker. I disse yrkesgruppene er det færre som har krav på AFP, og dette bidrar antagelig til at færre planlegger tidligpensjon. I akademiske yrker er det også en lavere andel som planlegger tidligpensjon.

Det er ingen markante forskjeller mellom sysselsatte i offentlig og privat sektor.
Saken fortsetter under annonsen

Trivsel

Interesse for jobben, godt arbeidsmiljø, og det å være ønsket på jobben ble oppgitt som viktigste grunner av to av tre sysselsatte over 62 år som hadde mulighet til å få pensjon. Økonomiske forhold var langt mindre viktige: Bare en av fem sa at økt husholdningsinntekt var hovedgrunnen til fortsatt å stå i jobb. Å øke pensjonsgrunnlaget fikk enda lavere score.

Saken fortsetter under annonsen
At økonomiske forhold rangeres som lite viktige, kan tolkes på flere måter. Den ene muligheten er at pensjonsordningene er så gode at den økonomiske gevinsten av å fortsette i jobb blir liten. Dermed blir trivselsfaktorer relativt sett viktigere, ettersom det er lite å hente rent økonomisk på å stå i jobb. Den andre tolkningen er at faktorer relatert til jobbkvalitet er viktige i seg selv, og er en hovedmotivasjon for å jobbe. Fordi trivselsfaktorene er så viktige, blir den økonomiske gevinsten relativt sett underordnet.

Kortere arbeidstid

Sysselsatte som planlegger å pensjonere seg før fylte 67 år, ble spurt om hvilke faktorer som kunne påvirke dem til å stå lenger i jobb. Kortere eller mer fleksibel arbeidstid var viktigst, sammen med det å være ønsket på jobben.
Saken fortsetter under annonsen