Vi blir mer sårbare

Publisert: 15. juni 2004 kl 12.07
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Folk øker nå sine lån så mye at Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) mener at norske husholdninger er i ferd med å bli økonomisk sårbare igjen. Låneopptakene har økt med 11,1 prosent de siste 12 måneder (fra april til april). I kroner utgjør økningen 117 milliarder. Gjelden har vokst kontinuerlig i fire år. Den vil i løpet av året passere nivået fra forrige gjeldstopp fra slutten av 1980-tallet når vi måler gjelden i forhold til disponibel inntekt. Arbeidsledighet eller renteoppgang kan velte økonomien for mange. Renteutgiftene utgjorde i fjor omtrent fem prosent av disponibel inntekt. Det er under en tredjedel av nivået fra forrige gjeldstopp, men FNH mener det er grunn til å følge utviklingen nøye når renten igjen settes opp. En rask stigning i rentenivået eller økning i arbeidsledigheten vil kunne gi mange problemer med å betale gjelden.

Det er flere latente problemer. Økonomisk Rapport har mange ganger fastslått at det private forbruket er den viktigste drivkraften i norsk økonomi for tiden, og har vært det i flere år. FNH påpeker at en rask renteøkning kan gi et markert fall i boligprisene, eller redusere optimismen til folk flest når det gjelder fremtidig inntektsutvikling. (Økonomisk Rapports siste forventningsindikator viste at veksten i folks forventninger har flatet ut). Begge deler vil føre til at folks forbruk ikke kommer til å øke i samme takt som tidligere. Næringslivet vil dermed oppleve redusert vekst i etterspørselen etter varer og tjenester, som igjen vil kunne gjøre at bedriftene utsetter investeringer, som igjen resulterer i at den forventede oppgangen i norsk økonomi blir bremset.

Mens folk bruker penger så det spruter ut av lommebøkene, kutter bedriftene fortsatt gjeld . April var ifølge FNH den sjette måneden på rad med negativ lånevekst. Selv om lønnsomheten er tilbake i mange bedrifter og etterspørselsutsiktene er positive, ser det for tiden ikke ut til at lånefinansierte investeringsbeslutninger står på dagsordenen i styrerom rundt omkring. Midt i denne lange advarselen, trøster FNH oss med at det mener at det er grunnlag for økte investeringer, og organisasjonen tror på økt investerings- og låneetterspørsel fremover, selv om økningen vil være moderat.

Saken fortsetter under annonsen