Verdens mest beundrede

Publisert: 24. mars 2005 kl 18.36
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er knivskarp konkurranse om å havne på listen over verdens mest beundrede selskaper. Hvert eneste år dukker analyse-selskapet Hay Group dypt ned i materien for å finne ut hvilke bedrifter toppsjefer i verden beundrer. På oppdrag for magasinet Fortune blir 10.000 ledere og analytikere spurt om hvilke bedrifter som fortjener å havne på listen.

Det er ikke nok at en bedrift tjener mye penger. Den må ha en god ledelse, være ledende innen sin sektor og være innovativ. Bedriften må kort og godt være en suksess fra ende til annen.

For 2004 var det amerikanske General Electric som stakk av med den gjeve tittelen som den mest beundrede bedriften i verden. Det var opp fra en andreplass året før. Dermed ble butikk-giganten Wal-Mart forvist til andreplass. Mens de syv mest beundrede i fjor var amerikanske, kom japanske Toyota i årets kåring opp på en femteplass. Med det er Toyota den eneste ikke-amerikanske bedriften på topp ti-listen.

Tyske BMW har rykket kraftig frem fra en 15. plass for 2003 til en 11. plass for fjoråret. Neste «utlending» på listen er Sony på en 15. plass. Dermed ser det ikke ut til at alle bedriftsskandalene som har rystet USA de siste årene har fått ledere til å miste troen på amerikansk næringsliv. I hvert fall ikke helt. 35 av de 52 selskapene på listen er amerikanske. Men av de åtte nykommerne på topp 52-listen, er det bare to amerikanske selskaper. Sør-Koreas Samsung er beste nykommer på en 39. plass og er dermed det første sørkoreanske selskapet på listen noensinne. Ellers er den britiske banken HSBC Holding (40. plass), tyske Siemens (43), Royal Bank of Scotland (44), sveitsiske Novartis (48) og engelske Vodafone (49) nykommere.



Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen










































































Selskap

Rangering



Rangering

BransjeLand


2004



2003

General Electric

1



2

Elektronikk, etc.USA
Wal-Mart

2



1

HandelUSA
Dell

3



6

DataUSA
Microsoft

4



3

DataUSA
Toyota

5



8

BilerJapan
Proctor & Gamble

6



9

Kosmetikk, etc.USA
Johnson & Johnsen

7



4

FarmasiUSA
FedEx

8



10

BudtjenesterUSA
IBM

9



7

DataUSA
Berkshire Hathaway

10



5

InvesteringUSA
BMW

11



5

BilerTyskland
Intel

12



17

DataUSA