Vær smart

Publisert: 1. april 2005 kl 15.56
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Amerikanske Fortune har spurt 28 av verdens mest profilerte bedriftsledere hva som er det beste råd de noen gang har fått. Warren Buffets svar var krystallklart: «Du har ikke rett selv om andre er enig med deg, men fordi de fakta du kommer med er riktige.» Richard Branson, grunnleggeren av Virgin Group, har fått, og fulgt, et beslektet råd: «Dum deg ut. Ellers vil du ikke overleve». General Electrics tidligere toppsjef, Jack Welch, har fulgt rådet «vær deg selv». Mange trekker frem råd i denne gaten når de svarer Fortune.

Dick Parsons, som er sjef for Time Warner, har fulgt en mindre egosentrisk ledetråd: «La det ligge igjen litt på bordet når du forhandler». Intels styreleder, Andy Grove, sier at «når alle vet at noe er tilfellet, er det ingen som vet noe.»

For noen av ØRs lesere er det for sent å følge Ted Turnes ledestjerne, «Start ung.» Turner er grunnleggeren av CNN. Kanskje like vanskelig, men ikke like umulig, er det å følge samme råd som den anerkjente Harvard-professoren og forretningsmannen Clayton Christensen: «Du kan lære fra alle og enhver.» Professoren sier at mange tror at du bare kan lære fra dem som er smartere enn deg selv. Hans erfaring er at du vil stagnere hvis du følger en slik leveregel. Særlig hvis du selv er blant de smarteste blir det magert med forbilder. Da bør du være ydmyk nok til å innse at du kan lære noe av hvem som helst. Hvis ikke er du ikke smart nok, og du er på vei nedover.

Saken fortsetter under annonsen