Venter på detaljer

Publisert: 2. mars 2004 kl 10.24
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

NHO er utålmodig når det gjelder planene for bruken av de ti milliarder kronene Norge skal bidra med til de ti landene som innlemmes i EU 1.mai. Det sier leder for NHOs internasjonale avdeling, Jon Vea. Pengene går til et fond som skal sikre økonomisk og sosial utvikling i de fattigste regionene.

Polen er det desidert største landet, og det vil få vel halvparten av bidragene EFTA-landene kom til enighet om da den nye EØS-avtalen ble vedtatt. Norge har forpliktet seg til å bidra med ti milliarder kroner over en femårs periode, hvorav fem milliarder kroner vil gå til Polen. Det er besluttet at visse områder, som regional utvikling, energi, miljø og helsesektoren skal prioriteres.

De nye bidragene innebærer en ti-dobling i forhold til hva Norge tidligere har bidratt med. Bruken av midlene skal følge vanlige konkurranseprinsipper, der mottakerlandet bestemmer hvem som får de enkelte kontraktene.

- Det er vi med på, vi mener ikke at Norge skal forfordeles. Samtidig må det være mulig for norske myndigheter å legge en strategi for hvordan overføringene skal skje, sier Vea. Han mener Norge bør kunne markedsføre seg i forhold til områder det har spesiell kompetanse, der det for eksempel kan komme med konsulenthjelp. Energisektoren og miljøsektoren, så vel som helsesektoren, er områder norske bedrifter har kommet langt på, poengterer NHO-direktøren.

Det er Utenriksdepartementet som styrer overføringene fra Norge. Vea sier han håper NHO så vel som KS og LO og andre relevante organisasjoner snarest blir tatt med i de videre diskusjonene om Norges holdning her.

- Vi prøver å holde næringslivet oppdatert i forhold til hva som skjer. Det foregår i øyeblikket en intens nettverkbygging landene mellom som vil få stor betydning for norsk næringsliv, sier informasjonsrådgiver Erik Bergesen i Utenriksdepartementet. Det viktigste nå er å få på plass et regelverk for ordningen, sier han.

Saken fortsetter under annonsen