Utvalg vil ha trepartsavtale for likestilling
– Vi har gode velferdsordninger for småbarnsfamilier, men aktivt likestillingsarbeid er det lite av. Vi har på sett og vis gått for de dyre løsningene, sier utvalgsleder og professor Hege Skjeie til NTB.
Pappaperm og barnehager kan bidra til økt likestilling i den enkelte familie, men hvordan det står til på jobben eller skolen er en helt annen sak, anfører hun.
– Ordningene gjør det lettere å kombinere omsorgsarbeid og lønnsarbeid, men har ingenting med organisatorisk likestillingsarbeid å gjøre. Jeg er overrasket over hvor tung kjønnsdelingen fortsatt er i arbeidslivet, sier Skjeie.
Nye tiltak
Tirsdag la likestillingsutvalget fram sin rapport nummer to. Den første felte en knusende dom over norsk likestillingspolitikk og slo fast at det mangler et apparat for gjennomføring av konkrete tiltak. Nå foreligger oppskriften på hvordan forholdene kan bli bedre.
– Vi anbefaler at regjeringen tar initiativ til en trepartsavtale for likestilling i arbeidslivet og foreslår et eget likestillingsstipend for å motivere til utradisjonelle utdanningsvalg. Vi ønsker også å endre valgloven for å bedre kjønnsfordelingen i folkevalgte organer, sier Skjeie.
Stipendordningen som foreslås, innebærer at staten subsidierer 30 prosent av studielånet til skoleelever eller studenter som går mot strømmen og velger fag der kjønnsfordelingen i prosent er 80-20 eller skjevere.
– Meg bekjent er dette helt nytt også i internasjonal sammenheng, sier utvalgslederen.
Endringene i valgloven skal gjøres etter mønster fra Sametinget, som hvert fjerde år gjør opp likestillingsstatus og vurderer om det skal stilles krav om minst 40 prosents kjønnsrepresentasjon ved neste valg.
– Dette kan utvides til å gjelde etnisitet også, sier Skjeie.
– Ikke i mål
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen sier hun betrakter rapporten som et oppslagsverk over likestillingens status.
– Dette bør være en likestillingspolitisk oppvåkning for mange. Rapporten viser at alle som hevder at likestillingen har gått for langt, tar feil. Den har tvert imot kommet altfor kort, sier Thorkildsen.
Rapporten skal danne grunnlaget for en stortingsmelding om likestilling som skal legges fram til neste år. SV-statsråden vil derfor ikke røpe hva hun mener om tiltakene som foreslås.
– Men forslaget om en trepartsavtale for likestilling i arbeidslivet er interessant, sier Thorkildsen. Det får også LOs støtte.
– Forslaget er viktig og bra. LO er spesielt bekymret for at så mange kvinner jobber deltid. Vi har også et klart kjønnsdelt arbeidsmarked, der en rekke næringer og yrkesgrupper er dominert av enten kvinner eller menn, sier LO-nestleder Gerd Kristiansen.
Ingen jenter
Kjønnsdelingen på arbeidsmarkedet har mye å gjøre med skjevheten i utdanningsløpet. For eksempel er det svært mange jenter som velger helse- og sosialfag. På elektrofag er det kun 5 prosent jenter.
– Det er jo alvorlig for arbeidslivet, sier rektor Bjarne Asgrimplass ved Etterstad videregående skole til NTB. Der er alle de 75 elevene på elektrofag, gutter.
Likestillings- og diskrimineringsombudet mener det er en utbredt myte at Norge er i mål når det gjelder likestilling.
– Dokumentasjonen fra likestillingsutvalget knuser den myten. Det er tydelig at vi ikke kommer i mål slik vi jobber nå, sier ombud Sunniva Ørstavik. (©NTB)