Utøya-overlevende ikke overrasket over PFU-frifinnelse

Publisert: 16. desember 2011 kl 09.45
Oppdatert: 16. desember 2011 kl 09.23

18-åringen ble valgt inn i Gjøvik kommunestyre under valget i høst. Bare uker før hadde han på nesten mirakuløst vis kommet nesten helt uskadd fra Utøya. Mens han så andre bli skutt rundt seg, og selv opplevde at kulene bare var noen centimeter fra hodet hans, greide han å ta seg i sikkerhet og siden svømme vekk fra øya.

– Jeg var heldig som ikke ble truffet. Jeg var sikker på at jeg skulle dø, og rakk å tenke en masse tanker, sier 18-åringen.

Ladegrep provoserte

Torsdag opplevde de at Pressens faglige utvalg ikke ga dem medhold i klagen Magnus og søsteren Karoline Håkonsen (23) hadde rettet mot VG sammen med AUF-kollega Fredrik Sletbakk. Søndag 14. august viste VG som eneste medium fram en serie bilder av Breivik da han gjennom et åtte timer langt avhør på Utøya dagen før hadde vist hvordan han hadde drept 69 unge mennesker som var totalt forsvarsløse.

Spesielt ett av bildene, hvor Breivik viser hvordan han tok ladegrep i luften, framkalte en sterk reaksjon hos Magnus Håkonsen.

– Det er ingen som har behov for å se Anders Behring Breivik ta ladegrep, for det vet vi at han kan. Det handler om å sette seg inn i situasjonen til dem som var der, eller som mistet noen, at forrige gang han gjorde den bevegelsen, så henrettet han noens sønn eller datter, sier Karoline Håkonsen.

– Har ikke tapt
Saken fortsetter under annonsen

At utvalget brukte god tid og drøftet problemstillingen grundig, var viktig for søsknene. Klagen har ført til, og ikke minst holdt liv i, diskusjonen om hva som er rett og galt av pressen i terrorsaken.

«Når det gjelder selve ladegrep-bildet, har utvalget stor forståelse for at dette kan oppleves svært belastende for berørte. Slik utvalget ser det, veier hensynet til berørte ekstra tungt i denne saken», skriver utvalget i sin begrunnelse. Samtidig slås det fast at bildet har betydelig informasjonsverdi, og at publiseringen tilfredsstiller et berettiget informasjonsbehov.

– Vi føler ikke at vi har tapt noe i dag. Vi ønsket en debatt om bildene, og det har vi skapt, sier Magnus Håkonsen.

Twitter-klage

Magnus Håkonsen er opptatt av at de overlevendes stemme også blir hørt, og at det er viktig med en løpende diskusjon om hva som er akseptabelt for presse og for journalister.

En del av klagen var at flere medarbeidere i VG skrøt på twitter av bildene som var tatt, og at de var alene om å være til stede under avhøret. Den delen ville derimot PFU ikke behandle fordi den anser enkelte journalisters aktivitet på twitter som private ytringer. Utvalget viser også til at avisen har beklaget medarbeidernes meldinger på internett.

– Det er jo underlig at arbeidsgiveren føler behov for å beklage de ansattes ytringer dersom de er private. Jeg synes det er vanskelig å ta det kjente ansatte i store mediehus sier offentlig, for bare rent privat, sier Magnus. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen