Utflagging av konkurs

Publisert: 24. mars 2005 kl 18.02
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Visste du at et norsk selskap kan slås konkurs i et EU-land? Nei vel, men slik er det. Konkursadvokaten Stein Inge Spurkland sier i Bulletin, bladet til Bull & Co. Advokatfirma, at et selskap som har en vesentlig aktivitet eller marked i et EU-land kan slås konkurs i dette landet. Og når det er åpnet konkurs i et EU-land, omfatter konkursen i utgangspunktet alle selskapets aktiva, også i andre land. Det kan ikke åpnes konkurrerende konkurser i andre medlemsland, men det kan åpnes sekundære konkurser, og de er underlagt lovreglene i det land hvor den primære konkursen åpnes, skriver Spurkland.

Den primære konkursen kan altså åpnes i et EU-land så vel som Norge. Spurkland fastslår at nasjonale kreditorer ikke har fortrinnsrett til aktiva som realiseres i sitt land. Som ikke-medlemsland kan Norge åpne en konkurrerende konkurs, men dette vil ikke gi det norske boet hånd om aktiva selskapet eier i EU. De vil være underlagt konkursen i EU-landet.

Når et norsk selskap slås konkurs i et EU-land, vil norske skatte- og lønnskrav neppe være prioriterte, skriver Spurkland. Han trøster med at norske panteregler vil gjelde for aktiva i Norge.

Spurkland mener det er sterkt behov for å bygge bro mellom norsk konkurslovgivning og EUs konkursforordning.

Saken fortsetter under annonsen