Utenlandsetableringer med bismak

Publisert: 2. februar 2005 kl 15.06
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det påløper betydelige styringskostnader når et selskap skal etablere datterselskap i utlandet. Styringskostnader kan forklare 35 prosent av datterselskapets resultater, påviser førsteamanuensis Sverre Tomassen ved Handelshøyskolen BI i en fersk doktorgradsavhandling.

Sverre Tomassen har studert 160 multinasjonale norske selskapers etableringer i utlandet, og kan påvise at det i tillegg til direkte kostnader i forbindelse med oppstart og drift av oppkjøpte eller nyoppstartede utenlandske datterselskaper også påløper betydelige styringskostnader (transaksjonskostnader). Han har studert utenlandske datterselskaper etablert i perioden 1990 - 1997, og gjennomført studien basert på oppnådde resultater i år 2000.

Tomassen har identifisert fire forskjellige typer styringskostnader: Mistilpasningskostnader, forhandlingskostnader, kontrollkostnader og bindingskostnader. Han påviser at styringskostnadene er betydelige, og ikke må undervurderes. Studien viser at slike styringskostnader kan forklare hele 35 prosent av variasjonen i datterselskapenes resultater.

- Det er viktig å finne en inngangsform som ikke skaper for store transaksjonskostnader når selskapet skal etablere datterselskap i utlandet, sier Tomassen, som understreker at det er viktig å bruke god tid på forarbeidet med sikte på å minimalisere styringskostnadene som oppstår i forbindelse med uteetablering.

Saken fortsetter under annonsen