Utbrent av ferie

Publisert: 23. juli 2002 kl 13.40
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Har du nettopp kommet hjem fra ferie, men føler deg mer stressa og uopplagt enn uthvilt og full av futt?

Da er du kanskje utbrent. For det faktum at det rett og slett er tungt å komme i gang med hverdagen - fordi ferie faktisk er å foretrekke fremfor arbeid - har lite med saken å gjøre. Oppleves det som vondt og/eller vanskelig kaller vi det utbrent.

Det er enklere sånn.

Sannsynligvis har du ikke hatt lang nok ferie, og befinner deg blant dem som volder stressforskerne stor bekymring om dagen. For du trenger minst tre uker sammenhengende ferie for å kunne koble skikkelig av.

- All forskning viser at det tar tid å få kroppen ned i hvilepuls. Ideelt sett bør man sette av en uke bare på å gire ned, før man tar fatt på ferieaktivitetene. Ferieperioden kan anses som en periode hvor kroppen må «avgiftes», sier forsker Bjørg Aase Sørensen ved Arbeidsforskningsinstituttet til Nettavisen. Sørensen er også opptatt av at folk ikke sliter seg ut med for mange ferieaktiviteter:

- Mange er så opptatt av å se og oppleve mest mulig, at ferien til slutt ligner en hvilken som helst hverdag. En periode fullstendig fritatt for tidspress, mas og bekymringer må ikke undervurderes, slår hun fast.

Sikkert med rette.

Saken fortsetter under annonsen

Men utbrent?

Hallo!