Uslåelig boblerekord

Publisert: 25. juni 2002 kl 16.34
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Nå har vi fått tallet på bordet. Det forteller alt om bobleøkonomien som herjet på slutten av 90-tallet, og det er nesten uforståelig. For det viser at en mann skylder sitt eget selskap intet mindre enn 3,5 milliarder kroner. Bernie Ebbers heter han, tidligere toppsjef i WorldCom, og nå nærmest konkurs.

For betalingsevnen er - dessverre for det skadeskutte selskapet - resultatet av en gigantfusjon et par år tilbake, ikke mye å skryte av. For Ebbers eier stort sett aksjer i selskapet han styrte, og verdien av WorldCom er redusert med 97 prosent siden toppen. Aksjeposten er altså ikke mer verdt enn 175 millioner kroner, og det er ikke mye når du skylder 3,5 milliarder.

Så blir han slått konkurs. Nei da, han har fått nedbetalingsplan på fem år. Tror de ennå på julenissen i USA eller tror de at sjefslønningene skal 1000-dobles?

Men til Puls-redaksjonens store overraskelse mener en spaltist i Fortune at det er mulig å få til dette. Eksemplet han viser til er eiendomsspekulanten og eks-vennen til Celina Midelfart, Donald Trump (bildet), som personlig hadde garantert for over åtte milliarder kroner i lån:

«How did he do it? By thoroughly understanding a famous axiom: If you owe the bank 1 million and can’t pay, you’re in trouble, but if you owe the bank 1 billion and can’t pay, the bank’s in trouble».

Saken fortsetter under annonsen