Unike e-standarder

Publisert: 27. juni 2005 kl 17.35
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

14 leverandører av elektroniske signaturer og Moderniseringsdepartementet har siden oktober 2003 samarbeidet (i SEID-prosjektet) om å utvikle åpne standarder for en samfunnsinfrastruktur for elektronisk ID og e-signaturer.

Prosjektet er nå avsluttet og man er blitt enige om tre standarder. Den første standarden er en nasjonal standard for digitale sertifikater for elektronisk ID (eID) for personer og virksomheter etablert i Norge. Det er et mål at alle slike sertifikater som utstedes i Norge skal være i samsvar med denne standarden så raskt som mulig, og i det vesentligste innen utgangen av 2007. Den andre standarden skal gjøre det mulig å oppnå godt personvern ved bruk av eID. Den tredje skal sikre at en elektronisk signatur på et elektronisk dokument eller skjema kan forstås på tvers av ulike leverandører og tekniske systemer. Standarden spesifiserer hvordan en elektronisk signatur skal bygges opp og hvilke data den skal bestå av.

- Det er enestående i Europa at aktører som ellers konkurrerer med hverandre samarbeider om noen åpne standarder istedenfor å låse inn kundene sine i lukkede teknologiske løsninger. Et slikt samarbeid gjør det enklere å være bruker av digitale tjenester, sier moderniserings- og IT-minister Morten Andreas Meyer.

Bedriftene som har utviklet standardene er: Telenor, Posten Norge/ErgoGroup, Nordea, NetCom, DnBNor, IBM, Fokus Bank, Microsoft, Terra Gruppen, Sparebank 1 Gruppen, BuyPass, BankID-samarbeidet samt Det Norske Veritas og NORID.

Saken fortsetter under annonsen