Silje Rabben og Kaliber Industrial Design gikk til topps i forskerkonkurranse under klimakonferansen Technoport i Trondheim i går kveld for sin unike teknologi for å ta opp oljesøl.

Unik oljesølsteknologi vant

Publisert: 18. april 2012 kl 09.47
Oppdatert: 18. april 2012 kl 09.32

Den tre dager lange klimakonferansen Technoport 2012 fokuserer på utvikling av grønn energi. Forskere fra hele verden deltar, sammen med representanter for næringsliv, politikere og gründere.

Prisdryss

I går kveld ble det delt ut en rekke priser som fokuserer på forskning innen bærekraft, industridesign, forskning og innovativ miljøteknologi.

Silje Rabben fra Austervoll utenfor Bergen gikk til topps i konkurransen Technoport Young Innovation Award, som er en egen pris for kvinnelige innovative forskere og oppfinnere. Den er på 200.000 kroner, og Barne- og Likestillingsdepartementet og Trondheim kommune står bak.

Sammen med sine kolleger har Rabben utviklet verdens første oljestøvsuger som blåser bark og oljesøl og suger det opp igjen. Utvikling av en slik teknologi er et viktig bidrag i å håndtere de utfordringene som et oljeslipp utgjør for miljøet, heter det i juryens vurdering.

Den største prisen, Gunnerus sustainability Award, gikk til den indiske forskeren Kamal Bawa for sitt arbeid innen populasjonsbiologi i regnskogsområder. Prisen er på en million kroner og er satt opp Technoport i samarbeid med Sparebank 1 SMN og Det kongelige Norske Videnskabers Selskab.

Hyttedesign

Saken fortsetter under annonsen

Ole Petter Willum med sitt Småhus gikk til topps i designkonkurransen Design Award 2012. Han har utviklet et nytt konsept for hytte- og fritidsboliger med inspirasjon fra de tradisjonelle setertunene og gårdsgrendene. Den deles årlig ut til en designer som har utmerket seg.