Unge med høy utdanning økonomisk sårbare
Forskere fra Høgskolen i Oslo og Akershus har studert data fra et nasjonalt register som inneholder alle nordmenn som var 18 år gamle i 1993, og tatt for seg førstegangsmottakere av sosialhjelp. Ikke uventet fant de ut at personer som kommer fra hjem med lavt utdannede foreldre, som heller ikke tjener godt, er mest utsatt for å havne på sosialhjelp, skriver Forskning.no.
Men forskerne fant også ut at kritiske livshendelser som å få et barn, skilsmisse eller å miste jobben, har lignende konsekvenser for høyt utdannede unge voksne.
– Effekten går helt motsatt vei. Risikoen for å bli sosialhjelpmottaker blir lavere for dem som kommer fra lavere sosiale lag, for eksempel når de blir arbeidsledige eller får et barn, sier forsker Thomas Lorentzen.
Årsaken er at unge voksne fra arbeiderklassehjem begynner å jobbe flere år tidligere enn de som tar høyere utdanning. Derfor er de bedre beskyttet mot vanskelige økonomiske tider senere i livet, siden de har tjent penger istedenfor å ha opparbeidet seg studiegjeld. Ifølge Lorentzen greier de seg også bedre hvis de skulle miste jobben eller få barn, fordi arbeidserfaringen deres ofte gir dem full tilgang til ledighetstrygd og svangerskapspermisjon.
Ifølge forskerne faller mange unge voksne som tilbringer flere år i utdanningssystemet rett gjennom sikkerhetsnettet hvis de ikke får seg jobb etter studietiden.
Fenomenet er imidlertid midlertidig, fram til begge grupper er fullt etablert i arbeidsmarkedet. (©NTB)