Tror på privatisering

Publisert: 12. september 2005 kl 21.17
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Kommunene tror på konkurranseutsetting av kommunale tjenester. Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) skriver i et faktaark at konkurranseutsetting kan bidra til innovasjon, kostnadseffektivitet og

konsentrasjon om de viktigste målene for virksomheten hvis det blir riktig brukt.

Motivet for å bruke konkurranseutsetting er å få mer igjen for pengene, men Asplan har gjort en undersøkelse som viser at hver tredje kommune oppgir politiske årsaker som motivasjon for å konkurranseutsettingen. Undersøkelsen viser at omtrent 54 prosent av kommunene og 79 prosent av fylkeskommunene har gjennomført konkurranseutsetting på avgrensede områder.

De mest vanlige tjenestene å konkurranseutsette, er ifølge KS bygge- og anleggsarbeid, snøbrøyting og renovasjonstjenester. Mens renovasjonstjenester i hovedsak er organisert gjennom interkommunale samarbeider, blir vedlikehold, snørydding og prosjektering av veier stort sett satt ut til private firmaer. Et fåtall kommuner har satt ut støttetjenester som renhold og kantinedrift, men dette tallet er økende. Konkurranseutsetting av mer sammensatte kjerneoppgaver, som for eksempel pleie- og omsorgstjenester er foreløpig svært begrenset.

Besparelsene ved konkurranseutsetting varierer sterkt mellom ulike tjenestesektorer. Besparelsene skyldtes i hovedsak bedre og flatere organisering samt bedre bruk av arbeidskraften. Svenske undersøkelser viser at det er selve konkurranseelementet som fører til at effektiviteten øker. Om tjenestene utføres av en offentlig eller privat tjenesteleverandør har mindre betydning.

Kommuner som konkurranseutsetter, må passe på å unngå å bli for avhengig av en eller flere eksterne tilbydere. Da kan prisene bli presset opp i neste runde.

Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen






























Konkurranseutsatte tjenester
Tjenester Andel kommuner som har konkurranseutsatt
Veivedlikehold

43%

Vannforsyningstjenester

17%

Renovasjonstjenester

37%

Drift og vedlikehold av bygninger

28%

Drift og vedlikehold av anlegg

26%

Barnehagedrift

20%

Institusjonsbasert pleie- og omsorgtjenester

24%

Hjemmebaserte pleie- og bistandstjenester

24%

Grunnskoleundervisning

23%

Administrative tjenester

21%

Kilde: Asplan/KS


I tillegg kommer bruk av konkurranseutsetting av drift av kino, kulturhus, bibliotek og revisjon.