Tronskifte hos cruiserederne

Publisert: 4. juli 2002 kl 15.57
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Skipsreder Arne Wilhelmsen (72) har lenge vært den sterke mann i familierederiet Anders Wilhelmsen & Co, som er en av hovedaksjonærene i cruiserederiet RCCL. Familiebedriften er stor på eiendom gjennom Linstow AS, er engasjert i shipping og driver også investeringsvirksomhet.

I en samtale med Økonomisk Rapport gjør Arne Wilhelmsen det klart at den yngste av de fem arvingene i en av Norges rikeste familier skal føre familieselskapet videre.

- Min sønn Alex (egentlig Arne Alexander Wilhelmsen - bildet t.h) har bestemt seg for å ta ansvar. Han er den eneste av arvingene som har sagt seg villig til å overta, og han har også kompetanse til å overta, melder Arne Wilhelmsen, og ser for seg en overgang der Alex Wilhelmsen skal overta roret. Han understreker at dette skal skje i samspill med selskapets eksternt ansatte pofesjonelle ledelse, i første rekke konsernsjef Arvid Grundekjøn og Tor Bergstrøm.

Arne Wilhelmsen eier sammen med sine tre sønner vel 57 prosent av aksjene i familieselskapet, og vil bruke sin makt til å pushe frem Alex. Og makten må sannsynligvis også brukes for å få frem yngstesønnen.

Økonomisk Rapport kan i dagens utgave (les sidene 22-29) bringe et unikt innsyn i den bitre familiefeiden om milliardverdiene i familierederiet. Brødrene Arne og Gjert Wilhelmsen har bygd opp en av Norges største familieformuer, og gir utad inntrykk av å være verdens beste venner. Men arvingene deres er ikke like samkjørte. Faktisk snakker de ikke engang med hverandre, all kommunikasjon går gjennom rådgivere og forretningsadvokater!

Anders C. Wilhelmsen, sønn av Gjert og den eldste av arvingene, gir klart uttrykk for at ingen av hans fettere, heller ikke Alex, har den brede erfaring og kompetanse som skal til for å drive familieselskapet. Han har selv ikke noe ønske om å utfordre Alex. Anders C. Wilhelmsen mener selskapet i dag er så stort og komplisert at det bør ledes av profesjonelle eksterne ledere.

Saken fortsetter under annonsen