Tør du å si unnskyld?
Det er hvertfall påstanden til Barbara Kellerman som foreleser ved Harvards John F. Kennedy School. Hun sier det har oppstått en unnskyldningskultur blant lederne de siste ti årene. Hun mener å se at dette er en tendens både i USA, og på global basis.
Amerikanske ledere har bedt om unnskyldning for alt fra upålitelige flyavganger til dårlige telefontjenester, president Bill Clinton unnskyldte seg for Monica Lewinsky-affæren, men ba også om unnskyldning for at USA ikke handlet raskt nok etter folkebordet i Rwanda.
Clintons unnskyldning for Lewinsky-skandalen er et tegn på at unnskyldninger kan virke i følge Kellerman. Hun sier at gode unnskyldninger virker.
Dårlige unnskyldninger er en katastrofe
Dårlige unnskyldninger, eller ikke å unnskylde i det hele tatt, kan få en lei effekt. Kellerman drar frem Enron-sjef Jeffrey Skilling som svarte på anklager om lovbrudd med å skryte av hva han hadde oppnådd med Enron.
Når ledere unnskylder seg er de utsatt for stor risiko ettersom de gjør seg sårbare og svært synlige, forklarer Kellerman.