Tillitens mørke sider

Publisert: 19. februar 2010 kl 15.09
Oppdatert: 24. februar 2010 kl 09.17

Tillit er et nøkkelord innen ledelse. For mye av det gode, kan imidlertid være skadelig, konstaterer Insead-professor Martin Gargiulo. Sammen med professor Gokan Erthug fra Lee Kong Chian School of Business i Singapore har Gargiulo har forsket på tillitens skyggesider, og ifølge Gargiulo kan for mye tillit åpne for svik og slapphet. Dette kan igjen redusere både inntjening og arbeidsinnsats.

- Man kan si at de negative konsekvensene er et direkte speilbilde av de positive, sier Gargiulo til danske ledelseidag.dk.

Tillit reduserer behovet for kontroll, og når man har tillit noen har man også en tendens til å være mer tilfreds med vedkommende. Tillit gir også en sikkerhet som knytter folk sammen. Folk blir mer åpne og mindre mistenksomme.

Det er en terskel for hvor høy tilliten bør være, mener forskerne. Forsvinner kontrollen, åpnes det for misbruk. Det beste er ifølge professorene å finne et punkt hvor tilliten så høy at man nyter godt av fordelene ved tillitsbasert ledelse, men at samtidig kontrollerer så mye at det ikke er grunnlag for misbruk.

For mye tillit skal etter sigende også gjøre oss mennesker mer makelige og konfliktsky. For mye tillit i forhandlinger, kan eksempelvis føre til at partene stiller hverandre færre spørsmål og er mindre krevende når de skal få informasjon ut av den andre. Risikoen er at forhandlingene gir et dårligere resultat for begge parter.

En annen negativ konsekvens av for mye tillit er at en leder kan kvie seg for å si i fra til en medarbeider at han ikke er tilfreds. For mye tillit kan også skape det Gargiulo kaller unødvendige forpliktelser. Høy tillit gjør at folk nærmest blir venner, og dermed føler en gjensidig forpliktelse som strekker seg langt utover det som er gavnelig for virksomheten eller organisasjonen.

Saken fortsetter under annonsen