Tilbudt «Røkkesertifikat»

Publisert: 21. august 2002 kl 11.46
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Jens Petter Ekornes priser seg i dag lykkelig for at han kjøpte en 40 fots båt, ikke lot seg lokke til å kjøpe en 52 fots båt i Sverige i fjor sommer. Da han svarte nei til tilbudet om den største båten fordi den var avhengig av båtsertifikat, sa nemlig den svenske selgeren: «No problem, det fikser vi enkelt.»

Men Ekornes sto på sitt, han ville ikke ha den største båten. Dermed dro han glad og fornøyd hjem igjen med den minste, og glemte han hele greia. Til 17. august i fjor, dagen før Dagens Næringsliv hadde sitt store førstesideoppslag om Kjell Inge Røkkes falske båtsertifikat.

- Da ble jeg oppringt av en mann som sa han var fra et-eller-annet direktorat jeg ikke oppfattet navnet på. Forresten var det umulig å oppfatte navnet på mannen også. Men han gikk temmelig direkte på sak, spurte om det stemte at jeg hadde svensk båtsertifikat.

«Nei, det har jeg ikke», sa jeg.

«Jo da, det har du», sa han.

«Nei», sa jeg.

«Men du har kjøpt båt i Sverige i sommer», sa han og nevnte navnet både på marinaen og selgeren jeg hadde handlet med.

Saken fortsetter under annonsen

«Det stemmer det», sa jeg, «men jeg kjøpte ikke båtsertifikat».

«Hvor stor var båten du kjøpte da?»

«40 fot», sa jeg. Da slengte han bare på røret.

Så du kan jo tenkte deg det sjokket jeg fikk da jeg åpnet Dagens Næringsliv dagen etter. Med digre overskrifter om Kjell Inge Røkkes falske båtsertifikat, flirer Jens Petter Ekornes i dag.

- Jeg har jo tenkt mye på det siden. Men den gangen reflekterte jeg ikke særlig over selgerens tilbud om at båtsertifikatet kunne ordnes. Tenkte bare at ja-ja, de har vel andre regler i Sverige da.

Men jeg hadde nok ikke kjøpt det. For det var tross alt i Norge jeg skulle bruke båten, sier Ekornes som altså foretrekker det små fremfor det store.