Terningen er kastet
Gud kaster ikke terning, sa Einstein. Kanskje ikke, men den beste måten å forberede seg på fremtiden for oss mennesker, er likevel et terningspill, mener den kjente fremtidsforskeren, Patrick Dixon ved London Business School.
Når verden kan forandre seg totalt på et kvarter, gjelder det å ta i bruk nye måter å forberede seg på fremtiden. FUTURE-terningen er Dixons metode for langtidsplanlegging. Akronymet FUTURE står for Fast, Urban, Tribal, Universal, Radical, Ethical.
Evnen til å møte nye trender, særlig de uventede og raske, er forskjellen på fremtidig suksess og fiasko, sier Dixon. Når terningen kastes, bør man være forberedt på følgende:
Fast: 11. september lærte oss at omstilling skjer raskt. I løpet av minutter. måtte vi forholde oss til en ny virkelighet. Flyselskaper, reiseliv og forsikring fikk det plutselig beintøft. Sikkerhetsnæringen ble kastet inn i en boom. Ingen markedsundersøkelse klarte å forutsi dette.
Urban: Den vestlige verden står overfor en eldrebølge, der de nye besteforeldrene, gjerne kalt seniorer, har god helse, kjøpekraft og fritid.
- Disse demografiske omveltningene vil forme markedet, forhåpentlig også markedsstrategiene, sier han.
Tribal: - Den sterkeste trenden i verden i dag er ikke globalisering, men stammefølelse. Stammer er og også organisasjoner, fastslår Dixon.
Universal: Universal er det motsatte av tribal, men de to tendensene lever ved siden av hverandre i beste velgående.
Radical: Radikalerne er ikke døde, de har bare funnet nye saker. Høyre-venstre-konflikten blir stadig mer usynlig. I stedet engasjerer vi oss i enkeltsaker og aksjoner, sier Dixon som tror det kan få store konsekvenser for næringslivet.
Ethical: Når vi har råd til å kjøpe alt, har vi også råd til å vurdere produktene vi kjøper i etisk lys.
Hvilken side terningen lander på neste gang, klarer heller ikke Dixon å forutsi, selv om han av Wall Street Journal omtales som «The Global Change Guru». Noen av verdens største selskaper bruker ham som rådgiver, inkludert Verdensbanken. Nå er Dixon for første gang i Norge som foredragsholder på oppdrettsmessen, AquaVision 2002, i Stavanger.
Alea jacta est.