Ukens flir

Publisert: 21. august 2008 kl 16.57
Oppdatert: 22. august 2008 kl 10.48
Gerhard Heiberg vil at kinesisk politi skal smile mer. Steinansiktene som tråkker rundt OL-anleggene iført bomber og granater kan skremme vettet av både deltakere og turister, sier Heiberg til Aftenposten.
Vi vet ikke helt om vi følger ham i den logikken. Det ville vært ille nok å møte en uniformert man med maskinpistol i en smal gate i Beijing om han ikke også skulle smilt. Da hadde vi virkelig følt oss som en rollefigur i en Quinton Tarantino-film, og da ville vi for alvor gjort i buksa av skrekk. Og det er en ekte og ærlig reaksjon, for det har vi gjort en gang.
Når de kinesiske politifolkene ikke smiler, er det vel fordi de er underlagt de samme sjefene som de 2500 Kung Fu-elevene som måtte trene åpningsseremoni i månedsvis uten mat, eller som den syv år gamle jentungen som ikke fikk vise fjeset sitt på TV fordi hun var for stygg. De eneste kineserne Gerhard Heiberg kan få til å smile under OL, er nok de politiske lederne som klarte å krafse til seg de olympiske leker under et løfte om at de skulle gjøre landet mer demokratisk. Men de har til gjengjeld grunn til å glise særdeles bredt.

Saken fortsetter under annonsen