For gammel til å sparkes

Publisert: 19. juni 2007 kl 09.41
Oppdatert: 16. februar 2008 kl 09.36

Kongen skjelles ut for å være en vestkantjapp. Jens Stoltenberg skjelles ut for å ha råkjørt for å rekke et klimamøte i regjeringen. Skipperen på selskuta Sørlandet går på grunn. Alle er enige om at noen bør ta ansvar og gå av.

Men den eneste som gjør det er en stakkars 70 år gammel veidirektør, en mann så langt over vanlig avgangsalder at ikke engang byråkratene som har utformet den norske pensjonsreformen mener at det er nødvendig for ham å jobbe stort lenger.

Olav Søfteland har vært veidirektør siden 1992. I hans tid har broer sunket til bunns i havet, veiene har forfalt til krøtterstier, og hele Vestlandet er blitt så gjennomhullet av tunneler at bilturistene knapt ser sola. De tunnelene vi faktisk trenger, de på det sentrale Østlandet, de har begynt å rase sammen.

Hele tiden har Søfteland gått på jobb. Det er først nå, få måneder før han fyller 70 og likevel skulle tvinges ut av kontoret med pistol, at samferdselsministeren har fått ham til å gå frivillig.

Dette holder ikke. Nasjonen bør sparke lederne mens de er litt yngre, slik at vi kan få gleden av å oppleve deres fravær i litt flere år. Dessuten kan vi i pressen da få anledning til å henge dem ut en gang til, når de får nye jobber, slik vi gjør når en skandalisert Statoil-direktør gjenoppstår som direktør i Hurtigruten. Søfteland blir jo bare pensjonist, så ham får vi aldri noe glede av mer.

Det er alarm. På vegne av vanvittig mange.

Saken fortsetter under annonsen