Svenskene kan overvåke e-posten din

Publisert: 8. desember 2008 kl 12.41
Oppdatert: 8. september 2009 kl 13.44

Norske myndigheter har utredet hvilke konsekvenser den svenske loven (vil få for norske interesser.

IKT-Norge utrykte bekymring for svensk overvåkning da den svenske loven ble vedtatt, og hevder i en e-post til Økonomisk Rapport at deres bekymringer nå er blitt bekreftet av norske myndigheter; Svenskene kan overvåke all vår internettkontakt med omverdenen.

Rapporter som samferdsels departementet, fornyings- og administrasjons departementet , Post- og teletilsynet og Datatilsynet presenter er i dag fastslår at stort sett all internettrafikk mellom Norge og resten av verden rutes via Sverige , og at vårt naboland i teorien har fri innsikt i det meste av vår kommunikasjon med omverdenen og en rekke data om norske interesser.

IKT-Norges har hele tiden advart om at konsekvensene av denne nye svenske loven kunne være svært dramatiske for Norge både sikkerhetspolitisk og økonomisk.

- Vi ser stadig flere eksempler på overvåkning av internett, EUs datalagringsdirektiv er kanskje det mest omfattende. Denne utviklingen er etter vår mening med på å true hele den tillitsmodellen internett er bygget på, sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge.

Han forlanger at myndighetene raskt vurderer hvordan norske interesser kan sikres når den svenske loven trår i kraft 1. januar . Bruk av krypteringsteknologi, mulige alternative infrastrukturer som kan knytte Norge til internett via andre land og eventuelt en nasjonal oppfordring om å flytte norske datalagre ut av Sverige bør nå planlegges , mener han .

Bjercke ber norske myndigheter raskt få i stand en dialog med svenskene om hvordan denne pikante sikkerhetsutfordringen kan løses.

Saken fortsetter under annonsen

Krenkelse

Det norkse samferdselsdepartementet sier i en pressemelding at det er uklart hva som er vilkår for registreringen, og hvilket omfang den vil ha. "Vissheten om at man muligens utsettes for kommunikasjonskontroll vil kunne oppleves som en krenking av integriteten for norske borgere", skriver departementet.