Suget mot Svinesund

Publisert: 2. juli 2002 kl 10.22
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Svinesund og andre handelssteder i Strømstad-regionen topper listen over billige matvarer. De er billigere enn i Norge og de er billigere enn andre handelssteder langs svenskegrensen. Og effekten av momsreformer når det gjelder forholdet mellom norske og svenske priser er spist opp av en styrket norsk krone.

Det er en ny rapport fra SSB som ikke bare viser at svenske matvarer er billigere enn norske, men altså at det også er avgjørende hvor i Sverige du drar for å handle. Svenske handelssteder langs grensen mot Østfold, Akershus og Sør-Hedmark holder gjennomgående mye lavere matvarepriser enn handelssted i Åre/Østersund-regionen lenger nord.

Det er også viktig at du ikke drar for langt inn i Sverige når du kommer fra Norge for å handle billig. Varene blir dyrere jo lenger inn i Sverige du kommer, og det gjelder særlig kjøttprodukter og med alle mulige kyllingvarianter på topp.

Rapporten viser også at effekten momsreformen skulle ha for å utjevne norske og svenske matpriser er spist opp som følge av den stadig sterkere norske kronen. Ser vi på perioden fra juli 2000 til juni 2001, har den norske kronen styrket seg med 11,4 prosent mot den svenske.

Men ikke alt er trist og leit, mener SSB. Selv om norske handelsfolk taper penger, så bidrar kjøpekraften ut av landet til å lette presset i innenlandsk økonomi.

Saken fortsetter under annonsen