Større aktivitet i norsk eksportnæring

Publisert: 2. januar 2004 kl 10.38
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I løpet av de første ni månedene i 2003 mottok Eksportfinans 30 prosent flere søknader om eksportrelaterte lån sammenlignet med samme periode i 2002. Samlet lånebeløp det er søkt om har økt med 64 prosent.

Eksportfinans tilbyr både internasjonaliseringslån til norske bedrifter med planer om investeringer og oppkjøp i utlandet og eksportfinansiering til utenlandske bedrifter som vil kjøpe norske produkter og tjenester.

I følge Eksportfinans dreier økningen seg om eksportfinansiering til utenlandske bedrifter som vil kjøpe norske varer og tjenester, hovedsakelig kapitalvarer. I perioden januar-september 2003 ble det utbetalt 2,1 milliarder kroner i eksportfinansieringslån til utenlandske bedrifter.

- Det dreier seg i hovedsak om eksport av for eksempel telekommunikasjonsutstyr eller av utstyr til vannkraftverk, men den største andelen gjelder skipsutstyr. De siste årene har det i økende grad dreid seg om fiskeoppdrettsutstyr som foringsanlegg og sensorsystem. Mye av slikt utstyr eksporteres til Chile, men i det siste har også mye blitt eksportert til Asia og Tyrkia, sier Tor F. Johansen, administrerende direktør i Eksportfinans.

Eksportfinansiering gis også til bygging av skip over 100 bruttotonn, ombygginger av skip over 1000 bruttotonn og norske konsulenttjenester som skal brukes i internasjonale prosjekter.

- Økningen i søknadsmengden skyldes trolig en kombinasjon av økt aktivitet i eksportnæringene kombinert med at vår rente har vært svært gunstig sammenlignet med markedsrenten de siste månedene. Å kunne tilby gunstig finansiering representerer et viktig konkurransefortrinn for norske virksomheter som konkurrerer om kontrakter i utlandet, sier Johansen.

Eksportkredittrenten fastsettes èn gang i måneden av OECD og er basert på statsobligasjonsrenten i hver enkelt valuta. Renten ligger derfor et par måneder etter markedsrenten.

Saken fortsetter under annonsen