Stormen har roet seg

Publisert: 19. mai 2004 kl 15.59
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Orklas presentasjon av tallene for første kvartal ble en rolig affære. Borte var alle de kritiske spørsmålene rundt konglomeratets ledelse- og styresammensetning. Bare tre spørsmål ble stilt, og de var snille. Likevel hadde ikke Orklas ledere noe svar å gi på spørsmålet om hva alle milliardene etter salget av eierandelen i Carlsberg skal brukes til. Orkla har ikke imponert hittil i år når det gjelder å skaffe avkastning på investeringsporteføljen.

Den gikk opp med 906 millioner fra årsskiftet til 31. mars, og hadde ved kvartalsslutt en markedsverdi på 15,6 milliarder kroner. Det gir en avkastning på 6,4 prosent, og det er dårligere enn Oslo Børs’ hovedindeks, som steg med 13,3 prosent i samme periode. Det var Elkem, Storebrand og DnB som trakk utviklingen i porteføljen mest ned.

Orklas merkevarevirksomhet viste i første kvartal fremgang over et bredt spekter. Konsernet fikk et resultat før skatt på 782 millioner kroner mot 126 millioner i tilsvarende periode i fjor. Årsaken til resultatfremgangen skyldes i første rekke høyere gevinster fra selskapets investeringsportefølje. Salget av Orklas 40 prosents eierandel ga en bokført gevinst på 12.529 millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen