Stordalen blir storbonde

Publisert: 25. juni 2002 kl 10.35
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Landbruksdepartementet har utarbeidet scenarier for det økologiske landbruket mot år 2010.

Det sprekeste av fremtidsbildene har fått navnet Norvegia, Nyskapings- og eksportlandbruket, og forutsetter nærmest en revolusjon. Det skal satses på å gjøre økologiske produkter til en ny «klyngenæring», eller «cluster», som det heter på originalspråket.

Departementets scenarieprosjekt skisserer frislipp av eierskapet i norsk landbruk, og omfattende privat kapitalinnsprøyting. Produksjonen utvikler seg i to retninger. Vi får spesialisert storskalaproduksjon av økologiske produkter, men også et stort mangfold av lokale produkter. Det investeres i forskning og produktutvikling, og vi får omfattende kjededrift innenfor landbruket.

Mot 2010 utvikler norsk landbruk seg til en internasjonal ledestjerne. Det oppstår et kraftig sug etter produkter laget etter sunne prinsipper. Norsk landbruks målrettede satsing på kvalitetsprodukter, blir Norges viktigste konkurransefortrinn.

Samtidig får vi våre første landbruksmilliardærer: Hans Gude Gudesen blir søkkrik på sine aksjer i Opticom ASA, som har utviklet chips for «safe sheep» teknologi, som gjør det mulig å sørge for skadesikkerhet og overvåking av sau. Bjørn Rune Gjelsten blir agent for internasjonale omsetningskontrakter, og er arkitekten bak butikkjeden Carrefours 10-års kontrakt med Rogaland. Arne Brimi bygger opp en internasjonal kjede basert på tradisjonsbærende festmat og naturlig fast food. Aremarks store skattyter Tore Aksel Voldberg gjør store gryn på sine aksjer i Norfarm ASA, et holdingselskap for nye konseptgårder, mens Petter A. Stordalen har gått ut av hotell, og blitt ny storeier i en kjede med mønsterbruk.

- Det er første gang noen peker meg ut som en fremtidig storbonde, ler Petter A. Stordalen. - Men for å bli litt alvorlig. Dette er ikke så fjernt som man kanskje skulle tro. Jeg vet med meg selv at dette er noe jeg kunne ha engasjert meg i, sier Norges neste storbonde. Men han understreker at han i dag ikke har noen planer om å selge seg ut av Choice Hotels.

Saken fortsetter under annonsen